Tank od Černého na náměstí Kinských zůstane, rozhodli radní

23. 8. 2018ČTK Infoservis

Torzo ruského tanku z dílny výtvarníka Davida Černého, které se na náměstí Kinských v Praze 5 objevilo v úterý u příležitosti 50. výročí srpnové okupace z roku 1968, zůstane na místě nejméně do konce roku. Původně měl tank povolení pouze na dva dny, radní městské části ho však prodloužili. Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) pro server iDNES.cz uvedl, že připadá v úvahu i trvalé umístění, záležet však bude na postoji pražských památkářů.

"Dokumentaristé nás požádali, abychom povolili umístění instalace na náměstí Kinských. Rádi jsme vyhověli a zároveň jsme instalaci torza tanku prodloužili. Každý ví, co se v srpnu 1968 stalo a proto nemůžeme dovolit, aby byla naše nedávná historie překrucována," uvedl pro ČTK Richter.

Tank původně na Smíchově stál jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Čin vyvolal pozdvižení a obrněnec brzy získal zpět svou původní barvu. Černý čelil obvinění z výtržnictví, kauza pak skončila u přestupkového řízení, které se však neslo v odlehčeném duchu, od starosty Prahy 5 dokonce dostal recesní plaketu.

Narůžovo natřený tank - netypickou barvu mu již v květnu 1991 vrátila skupina poslanců Federálního shromáždění - skončil v lešanském vojenském muzeu. Černý se k němu vrátil o deset let později, když chtěl na náměstí umístit jeho torzo, radnice ale souhlas po negativních reakcích ruského velvyslanectví i tehdejšího premiéra Miloše Zemana zrušila. Výtvarník se však myšlenky nevzdal a 21. srpna 2008, v den 40. výročí sovětské okupace, růžový tank na Smíchov opět přivezl - tedy jen jeho zadní část, celé dílo tak vypadalo, jako by se tank zahrabával do země.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK