Tz: Světový den fotografie a desetileté výročí restaurátorského ateliéru ÚDU AV ČR

Světový den fotografie a desetileté výročí restaurátorského ateliéru Ústavu dějin umění AV ČR / Praha / 19. 8. 2018

V neděli 19. srpna 2018 si připomeneme Světový den fotografie. V tento den roku 1839 byl členům francouzské Akademie věd oficiálně představen vynález daguerrotypie, čímž byla světu zpřístupněna jedna z prvních prakticky využitelných fotografických metod. Za 179 let prošla fotografie složitým vývojem. Vznikly různorodé fotografické techniky, z nichž některé se staly slepou uličkou ve vývoji fotografie, jiné se používají dodnes. Jedno však mají společné – jak roky plynuly, na fotografiích se začalo projevovat stárnutí, nevhodné uložení a poškození způsobená různými příčinami. Archivy, muzea a další instituce mají ve svých sbírkách často velké množství fotografických materiálů a v posledních letech se postupně zaměřuje pozornost na jejich záchranu a preventivní péči. Právě to je úkolem restaurátorek z restaurátorského ateliéru Ústavu dějin umění AV ČR (ÚDU AV ČR), který letos slaví 10 let od svého vzniku.

„Restaurátorský ateliér vznikl v roce 2008 v budově ústavu v Husově ulici při příležitosti projektu Resurrected Treasure realizovaného za podpory tzv. Norských fondů,“ říká restaurátorka Kateřina Doležalová, která v ateliéru pracuje již od jeho vzniku. V rámci tohoto projektu byl zpracován reprezentativní vzorek 22 000 fotografií vybraných z rozsáhlé, typově reprezentativní a i v evropském kontextu mimořádně cenné sbírky historické fotografie ÚDU AV ČR.

Na tuto pilotní akci navázal v letech 2011–2015 projekt Obnova buquoyské kulturní krajiny: Záchrana movitého kulturního dědictví jako báze pro obnovu paměti místa a kulturní identity realizovaný v rámci grantového programu NAKI Ministerstvem kultury ČR. V roce 2015 se stal ústav spolupořadatelem prestižního workshopu pro restaurátory fotografií, který připravil americký Getty Conservation Institute.

V současné době se restaurátorky podílejí na třech ústavních projektech. Jedním z nich je tzv. Sudek Project. V jeho rámci jsou odborně zpracovávány, digitalizovány a restaurovány negativy a pozitivy Josefa Sudka, které se nachází ve sbírkách ÚDU AV ČR. Právě na Světový den fotografie končí v Domě fotografie úspěšná výstava Josef Sudek: Topografie sutin, kterou ústav připravil ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy a Uměleckoprůmyslovým museem. Výstava představuje Sudkovy fotografie, originály i tzv. newprinty, nové pozitivy ze Sudkových negativů.

Díky řadě projektů, které v ústavu probíhaly a stále probíhají, bylo možné postupně restaurátorský ateliér vybavit.

„Restaurování fotografií neznamená digitální retušování naskenovaných fotografií, jak se mnozí domnívají. Je to práce s originály, od skleněných negativů po velkoformátové fotografie. Ke každému přistupujeme individuálně a neustále se vzděláváme,“ dodávají restautárorky. V současné době působí v restaurátorském ateliéru čtyři restaurátorky, dvě z nich jsou absolventkami magisterského oboru Restaurování fotografie na pražské FAMU.

Fotografiím se ústav věnuje i po stránce teoretické. V letošním roce bylo v ÚDU AV ČR založeno Centrum pro výzkum fotografie. Jeho úkolem je zkoumat dějiny a teorii fotografie, vytvářet prostor pro sdílení a prezentaci výsledků vlastního základního i aplikovaného výzkumu a také aktivně spolupracovat s dalšími českými i zahraničními institucemi a badateli. Centrum má ambici stát se jedinečnou platformou mezioborového výzkumu v ČR, jehož společným jmenovatelem je fenomén fotografie.

„Ačkoli se fotografie už bezmála 180 let dotýká všech oblastí života i vědních oborů, v českém prostředí bývá často zkoumána a interpretována pouze v rámci institucionálně, tematicky či regionálně velmi úzce zaměřených projektů. Věříme, že díky spolupráci s kolegy z jiných oborů a z dalších institucí, která je pro nás zásadní, se nám bude dařit tyto hranice narušovat,“ říká hlavní iniciátorka vzniku Centra a kurátorka fotografické sbírky ÚDU AV ČR Petra Trnková.

Nejbližší akce ÚDU AV ČR zaměřené na fotografii

5. 9. 2018 Festival vědy – Fotografický ateliér (Vítězné náměstí, Praha 6)

7. 11. 2018 od 16:30 – Fedora Parkman (Sorbonne Université): Mezinárodní transfery československé meziválečné fotografie – přednáška v rámci cyklu Collegium historiae artium (Husova 4, Praha 1)

7. 11. 2018 od 18 hodin – vernisáž výstavy (Ne)sbírky fotografií ve Window Gallery ÚDU (Husova 4, Praha 1)

28. 11. 2018 od 16:30 – prof. Elizabeth Edwards (De Montfort University, Leicester / V&A Research Institute, Londýn): „Non-Collections“ – přednáška v rámci cyklu Collegium historiae artium (Husova 4, Praha 1)

Restaurátorský ateliér ÚDU AV ČR

Restaurátorský ateliér Ústavu dějin umění AV ČR letos slaví 10. výročí svého vzniku. Během své desetileté existence se podílel na mnoha významných ústavních projektech. Zaměřuje se na konzervaci a restaurování ústavních sbírek, jejichž součástí jsou kromě fotografií také sbírky grafik a plánů. Podílí se na přípravách výstav pořádaných pracovníky ústavu. Ateliér se také dlouhodobé věnuje preventivní péči o ústavní sbírky. Restaurátorský ateliér ÚDU AV ČR je oblíbeným stanovištěm při dnech otevřených dveří ústavu a dalších popularizačních akcích.

Ústav dějin umění Akademie věd České republiky, v. v. i.

Ústav dějin umění je součástí Akademie věd ČR od jejího vzniku v roce 1953. Jeho vědečtí pracovníci se zaměřují na výzkum v oblasti dějin a teorie výtvarného umění a architektury a na uměleckohistorickou topografii. Podílejí se na domácích i zahraničních výzkumných projektech, jsou kurátory výstav i autory knih o umění a statí publikovaných v domácích i zahraničních vědeckých časopisech a sbornících. Působí jako pedagogové na vysokých školách a přednášejí doma i v zahraničí. Pozornost věnují také problematice ochrany kulturního dědictví. Mezi nejvýznamnější projekty patří několikasvazkové Dějiny českého výtvarného umění a soupisy Uměleckých památek Čech, Moravy, Slezska a Prahy. Od svého vzniku vydává Ústav dějin umění také mezinárodně respektovaný oborový časopis Umění/Art.