Zlínský kraj zahájí investice do kulturních památek za 340 mil.

8. 8. 2018ČTK Infoservis

Zlínský kraj získal evropské dotace a zahájí tři velké investice na obnovu a rozvoj kulturních památek v celkové výši téměř 340 milionů korun. Dotace pokryjí 90 procent uznatelných nákladů u všech tří projektů, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Adéla Kousalová.

"Dostali jsme v těchto dnech potěšující informaci, že námi předložené projekty uspěly. Jedná se o revitalizaci národních kulturních památek Velké Moravy v lokalitě Uherské Hradiště - Staré Město - Modrá. Dále je to obnova dlouhodobě chátrajících budov hospodářského dvora v areálu tvrze v Rymicích a konečně i zachování a rozvoj památky připomínající osud pasekářské osady Ploština," uvedl krajský radní Miroslav Kašný (KDU-ČSL).

Každý z projektů si vyžádá více než 100 milionů korun. "Je to historický úspěch, že se nyní můžeme pustit do investic v tak velkém objemu financí," uvedl Kašný.

Kraj nyní také díky evropským dotacím buduje depozitní centrum v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně za více než sedm milionů korun. Také se zlepšuje zabezpečení objektu a zlepšují podmínky v otrokovickém depozitáři Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně téměř za sedm milionů korun. Za 35 milionů korun se opravují budovy a expozice Muzea Kroměřížska, dvě ze čtyř etap jsou již hotové.

Kraj investuje také ze svého rozpočtu. "Pro rok 2019 připravujeme deset až 12 akcí v objemu 50 milionů korun, které chceme zahrnout do návrhu rozpočtu. Jedná se například o vzdělávací a výzkumné středisko ve Hvězdárně ve Valašském Meziříčí, opravy na zámku ve Vsetíně, výměnu oken na hradě v Malenovicích a o další záměry," uvedl Kašný.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK