TZ: Apollón a Dafné

Petra Buzková, Michaela Roudnická a Veronika Hudcová / Apollón a Dafné / Schrott Gallery / Brno / 15. 8. - 8. 9. 2018

Vernisáž 15. 8. 2018, 19:00

Komentovaná prohlídka 22. 8. 2018

Schrott Gallery, Křenová 10, Brno

Petra Buzková (abs. FaVUT, ateliér Petra Kvíčaly, Brno)

Michaela Roudnická (abs. FaVUT, ateliér Petra Kvíčaly, Brno)

Veronika Hudcová (abs. FaVUT, ateliér Petra Kvíčaly, Brno)

Kurátorka: Olga Čejková

„Mají-li řeky moc boží, zahlaď a změň můj vzhled, jenž vinen, že příliš se líbím!“

Sotva skončila prosbu, tíž strnulá jímá jí údy, kolem měkkých útrob se opřádá heboučké lýko, kštice se rozrůstá v listí a ve větve paže a ruce, noha, právě tak rychlá, jí v nehybných kořenech vázne, tvář jí koruna halí: jen zářivá krása jí zbyla.

I tak ji má Apollón rád. Svou pravici vložil na kmen a cítil, jak dosud se chvěje tam pod čerstvou korou srdce, a do loktů svých vzal haluze, jak by to byly údy, a líbá dřevo; i dřevo však polibkům prchá.

(Ovidius, Proměny, v překladu Ferdinanda Stiebitze)

Příběh zapsaný básníkem Ovidiem – o Apollónovi, kterému dal lstivý Kúpid lásku a nymfě Dafné zase stud, odmítání a tužbu zůstat věčně pannou dnes zpracovávají tři ženy - malířky, ve věku mládí, které ale je už znalé. Ve svých malbách rozehrávají příběhy ženské krásy, koketnosti i chtěné čistoty, která k mládí patří a je snad i nezbytným prostředkem k tomu, jak si jej udržet. Ale co když tělo láká a my se chceme líbit? Jsou to pohledy mužů, které nám berou naši svobodu? Chceme být v bezpečí - a vlastněny? V co všechno se musíme proměnit, abychom unikly touze své i protějšího pohlaví? Jak žít se svou vlastní křehkostí? A jak poznáme, že je čas popřát lásce?

Petřiny Novodobé nymfy, Veroničina Dafné a proměňující se krajina, Michaeliny vztahové introspekce inspirované antickým mýtem o Apollonově spalující lásce a proměně krásné Dafné ve vavřínový strom uvedeme v cyklu maleb, které mladé umělkyně, absolventky ateliéru malby Petra Kvíčaly na brněnské FaVU, vytvořily pro srpnovou výstavu ve Schrott Gallery.