Odborníci žádají, aby úřady nepovolily demolici budov Transgas

2. 8. 2018ČTK Infoservis

Několik odborníků na architekturu a dějiny umění žádá v otevřeném dopise, aby se neboural soubor budov Transgas v Praze na Vinohradské třídě. Majitel o demolici objektů ze 70. let zažádal v červenci, pokud ji úřady povolí, mohla by začít po polovině srpna. Stát budovy odmítl prohlásit za kulturní památku. Vlastník budov chce na jejich místě stavět nové domy. Někteří odborníci se proti bourání Transgasu postavili již dříve. Signatáři otevřeného dopisu poukazují na to, že budovy mají výjimečné hodnoty a bylo by podle nich možné je třeba s dílčími úpravami zachovat.

ČTK o dopise adresovaném Praze 2 a majiteli budov, společnosti HB Reavis, informovala pedagožka Ústavu teorie a dějin architektury Fakulty architektury ČVUT Klára Brůhová. Podepsal ho třeba také historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha, Lukáš Beran z Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT a další vědečtí a akademičtí pracovníci.

"Žádáme, abyste ještě jednou zvážily důsledky případné demolice budov Transgasu, jejíž realizací by došlo k další nenávratné ztrátě vynikajícího architektonického souboru z 60. až 80. let 20. století," uvedli signatáři dopisu. Připomínají, že za poslední desetiletí byl stržen například Hotel Praha, budova telefonní ústředny v Praze - Dejvicích, mazutová výtopna v Praze na Invalidovně nebo obchodní dům Ještěd v Liberci.

Transgas podle nich patří k nejkvalitnějším příkladům architektury tohoto období, které označují za jednu z nejohroženějších součástí tuzemského kulturního dědictví. Chtějí, aby se zvážily alternativní možnosti, jak naložit se souborem Transgasu - například prostřednictvím dílčích zásahů, které zachovají charakter komplexu a jejichž podoba vzejde ideálně z veřejné soutěže.

HB Reavis plánuje postavit na uvolněném místě polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být dokončena začátkem roku 2021.

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí nad Václavským náměstím a pod budovou Českého rozhlasu. Je dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický. Záměr bourat soubor objektů vyvolal opět debaty o architektuře z doby socialismu, jež má své zastánce i kritiky, jak z řad laické veřejnosti, tak odborníků.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK