Památkáři zahájili obnovu zámku v Telči

20. 7. 2018ČTK Infoservis

Národní památkový ústav (NPÚ) prozatím uspěl s deseti ze 16 žádostí o evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) určené na obnovu památek. Podařilo se mu získat přes 1,5 miliardy korun. Nejvíc pro zámek v Telči na Jihlavsku, kde se bude do konce roku 2022 investovat 180 milionů z EU a dalších 31 milionů ze státního rozpočtu. Na obnovu památek by mohla jít i část ze sedmi miliard z EU, které může Česká republika přesunout na jiné programy, než kam byly původně určeny, řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který se dnes zúčastnil slavnostního zahájení opravy zámku v Telči.

Současně byl představen plán na opravu části zámku v Uherčicích na Znojemsku. NPÚ na ni získal z EU asi 94 milionů korun a dalších 16 milionů od státu. Opraví za ně severní křídlo zámku, konírny, dvě nádvoří a obnoví průhledy v zámecké zahradě, které vycházejí ze sala terreny. Část peněz je určená na restaurování nástěnných maleb, opravu dřevěných podlah nebo repasování oken a dveří.

Manažer projektu a emeritní ředitel NPÚ v Kroměříži Jan Slezák řekl, že na celkovou obnovu rozsáhlého a téměř zdevastovaného areálu bude nutná asi desetinásobná investice.

I první etapa má pomoci oživit turistický ruch v obci ležící na hranici s Rakouskem. Právě blízkost hranic je jedním z důvodů devastace zámku. Po roce 1948 nebyl určený veřejnosti, od roku 1950 v něm sídlila pohraniční stráž. NPÚ ho spravuje od roku 1995. Ročně ho navštíví asi 4000 turistů, po opravě by mohla být návštěvnost dvojnásobná.

Telč si ročně prohlédne přes 100.000 lidí. Přesto i zde počítají po rekonstrukci s vyšším zájmem turistů. Zámek jim nově nabídne možnost celoročních prohlídek interaktivních expozic zámeckého muzea, které vznikne v jižním zámeckém křídle. Část peněz použije NPÚ na vybudování nového návštěvnického centra v někdejší zámecké jídelně. V bývalém zámeckého pivovaru vznikne depozitář. Plánované otevření opravených prostor v roce 2022 se bude krýt s 30. výročím zápisu Telče na seznam UNESCO.

NPÚ spravuje podle generální ředitelky Naděždy Goryczkové přes sto veřejně přístupných památek. Jejich roční výnosy jsou přes půl miliardy korun, uvedla Goryczková.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK