Rektor UMPRUM: NPÚ mluvil do podoby oprav stropů v Mikulandské

19. 7. 2018ČTK Infoservis

Národní památkový ústav (NPÚ) podle rektora UMPRUM Jindřicha Smetany nemá pravdu, když odmítá odpovědnost za projekty, ke kterým dává stanoviska. Rektor to v rozhovoru s ČTK uvedl v souvislosti s budovou v pražské Mikulandské ulici, při jejíž rekonstrukci se v úterý zhroutily stropy, které zranily tři dělníky. UMPRUM buduje v domě své technologické a dílenské zázemí. Podle Smetany museli projektanti plány upravit na základě požadavků NPÚ, což se týkalo i konstrukce stropů. Zda to mělo vliv na neštěstí, rektor nechtěl hodnotit. NPÚ dnes znovu odmítl, že by mohl mít za neštěstí zodpovědnost

Dvě patra domu z konce 19. století v Mikulandské ulici se v úterý dopoledne zřítila. Případ vyšetřují policisté, zatím pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Statik budovu označil za nestabilní a nebezpečnou. Budovu dnes policie předala zpět firmě Metrostav, která stavbu pro UMPRUM zajišťuje.

Stavba v Mikulandské byla v letech 2015 a 2016, kdy se řešila jeho případná památková ochrana, ještě zcela v pořádku, řekl ČTK mluvčí NPÚ Jan Cieslar. "V době, kdy se NPÚ k záměru přestavby vyjadřoval, a v čase, kdy usiloval o prohlášení objektu za kulturní památku, nejevila budova jakékoliv známky případných statických poruch," sdělil ČTK.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) po nehodě řekla, že je potřeba prověřit i roli památkářů NPÚ, kteří podle ní možná nutili projektanty k "nestandardním postupům". Podobně se ve středu vyjádřil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), podle něhož není správná snaha zachovat i zchátralé objekty v původní podobě za každou cenu. NPÚ to odmítl s tím, že je pouze poradním orgánem bez rozhodovací pravomoci, a nemůže tak nést zodpovědnost za přípravu a uskutečnění projektů.

Podle rektora Smetany to ale neodpovídá skutečnosti. Nedá se podle něj říci, že NPÚ je pouze poradním orgánem, který nemá vliv na podobu projektů. "Když si přečtete vyjádření, které dali nám, tak tam není ani kondicionál, oni ho neznají. Tam jsou imperativy - tohle musí být takhle, tohle nesmí být, to je vyloučené, tohle bude takhle. A ví se, že pakliže to tak nebude, tak se nebude stavět," řekl ČTK.

Rektor nesouhlasí ani s tím, že NPÚ v případě budov, které nejsou památkově chráněny, v pražské památkové rezervaci hodnotí pouze vnější atributy staveb. "Není to pravda, protože jejich vyjádření obsahovalo 23 podmínek, které musí projektanti investora splnit," uvedl. V případě Mikulandské to podle něj například znamenalo, že se musely zachovat trámové konstrukce, které by stejně nebyly vidět, a to i ve stropech, které se v úterý propadly. Původní plán podle něj počítal s vybudováním jednolitých stropů, které by objekt stabilizovaly. V takovém případě by se i práce dělaly zcela jinak. "Oni nás donutili zachovat původní konstrukce," dodal Smetana.

Rektor ale zároveň nechce dávat do souvislosti postup památkářů s úterní tragédií. Na otázku příčiny zhroucení stropů podle něj musí přinést odpověď až vyšetřování. Souhlasí nicméně se slovy primátorky Krnáčové ohledně památkové péče v Praze. "Otázka památkářských postupů je zralá na přehodnocení, v tom má paní primátorka pravdu," uvedl. NPÚ si podle něj vynucuje změny a poté nenese žádnou odpovědnost za vyšší cenu či časovou náročnost staveb.

NPÚ odmítá, že by měl možnost cokoliv vynucovat. Mluvčí Cieslar zopakoval, že ústav jako odborné pracoviště pouze vydává nezávazné stanovisko, které pak slouží jako podklad pro rozhodování stavebního úřadu. V případě domu v Mikulandské se k projektu vyjadřoval proto, že stojí v pražské památkové rezervaci.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK