TZ: Ousteckej destilát

Ousteckej destilát / Východočeská galerie v Pardubicích / Pardubice / 21. 6. – 9. 9. 2018

kurátoři výstavy: Ondřej Bouček a Tereza Nováková

Výstava s příznačným názvem Ousteckej destilát představuje průřez tvorbou tří výtvarných oborů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí (Produktový design, Fotografie, Design oděvů). „Umprumka“, dříve věhlasná ústecká „textilka“, si v uplynulém roce připomněla 125 let od svého založení a ve Východočeské galerii v Pardubicích prezentuje to nejlepší, co její ateliéry v poslední době vydestilovaly.

Práce ilustrují svobodnou a tvůrčí atmosféru školy, zaměření na aktuální umělecké a designové trendy, stejně jako jedinečné řešení a zajímavé řemeslné zpracování. Většina realizací také ukazuje profesionální technické zázemí a osobitý přístup osobností učitelů a je svébytnou přehlídkou umělecké a vzdělávací instituce.

Obor Oděvní design se zaměřuje na tradiční řemeslo a možnosti prostorového uvažování a zkoumání netradičních způsobů výtvarného materiálu a použití ve světě divadla, filmu, televizi a reklamě. Pro obor je důležitá možnost spolupráce se studenty dalších výtvarných oborů na společných projektech, účast na výstavách, soutěžích, projektech a přehlídkách v Česku i EU.

Obor Fotografie je zaměřen na problematiku „klasické“ analogové i digitální fotografie. Žáci se seznamují s řadou technologických a tvůrčích pracovních postupů, zdokonalují v dovednostech ve všech žánrech fotografické tvorby (portrétní, krajinná, dokumentární, reportážní, produktová). Nedílnou součástí je také tvorba animace a videozáznamu, navrhovaní designu tiskovin a tvorbou scénáře.

Obor Design produktů a obalů se kromě tvorby produktů a obalů zaměřuje na komplexní návrhářskou činnost v oblasti interiéru a exteriéru s přesahem ke drobné architektuře. Žáci postupují od jednoduchých tvarových a grafických návrhů ke komplexnímu řešení designérských projektů. Při realizaci návrhů dochází k propojení digitálních technologií a ruční řemeslné tvorby.