Rada Brna potvrdila ve funkci ředitele kulturních institucí, včetně Terezie Petiškové

26. 6. 2018ČTK Infoservis

Radní Brna dnes podpořili setrvání ve funkci čtyř ředitelů kulturních organizací. ČTK to řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Týká se to ředitele Národního divadla Martina Glasera, filharmonie Marie Kučerové, městského divadla Stanislava Moši a Domu umění Terezie Petiškové. Posouzení jejich pětiletého působení a potvrzení ve funkci bylo předmětem sporů v koalici, rada v minulosti odmítla body projednat.

Ředitelé mají smlouvu na dobu neurčitou, po pěti letech se však hodnotí jejich práce. Rada je může ve funkci potvrdit, nebo vyhlásit na jejich místo výběrové řízení. Hollan jako náměstek pro kulturu body, které rada v první půli června navzdory programu neprojednala, znovu předložil do rady. Uvedl, že je nutné rozhodnout o tom, zda budou ředitelé pokračovat, nebo město vyhlásí na jejich pozice výběrové řízení.

Primátor Petr Vokřál (ANO) už dříve řekl, že není potřeba před volbami řešit personální záležitosti, aby se ředitelé nestali politickým tématem. Glaser byl totiž terčem kritiky některých politiků i části veřejnosti kvůli uvedení kontroverzní inscenace Naše násilí a vaše násilí na festival Divadelní svět Brno. Ve hře například herec ztělesňující postavu Ježíše znásilnil muslimku.

"Jsem rád, že hnutí ANO ustoupilo z politizování tématu a odsouvání rozhodnutí o dalším působení ředitelů někam za volby a že se přistoupilo k hlasování a jasnému rozhodnutí rady a nyní všichni vědí, na čem jsou. To je zásadní zpráva pro stabilitu všech čtyř organizací," řekl ČTK Hollan.

Podle krajského manažera hnutí ANO Davida Aleše setrvání ředitelů ve funkci potvrdili všichni radní za hnutí ANO, protože nechtěli komplikovat práci úspěšným ředitelům. Podle něj ANO podpořilo všechny ředitele na rozdíl od Hollana, jehož záměrem bylo v Domě umění na ředitelské místo vypsat výběrové řízení. Hollan uvedl, že u Petiškové bylo z důvodu nedostatečného PR a komunikace s veřejností navrženo variantní usnesení na vyhlášení výběrového řízení. "Vyhlášení výběrka by neznamenalo, že by neměla svou funkci obhajovat. Nakonec se ale hlasovalo o všech ředitelích najednou pouze s variantou prodloužení," dodal Hollan.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK