TZ: Národní galerie promítá filmy v zahradách Anežského kláštera i na střeše Veletržního paláce

Národní galerie promítá filmy v zahradách Anežského kláštera i na střeše Veletržního paláce / Národní galerie v Praze / Praha / od 21. 6. 2018

Čtvrtou sezónu letního kina na střeše Veletržního paláce otevře už zítra 19. června snímek Goyovy přízraky Miloše Formana. Osobně jej uvede autor hudby, Varhan Orchestrovič Bauer. Na projekce z 16mm a 35mm původních kopií láká Národní galerie dvakrát týdně. Letní kino bude letos probíhat také v zahradě Anežského kláštera ve spolupráci s Národním filmovým archivem (NFA) v rámci programu Anežka LIVE!

Filmy ve středověké zahradě

Na loňský úspěch letního programu Anežka LIVE! v zahradách Kláštera sv. Anežky České navázala letos Národní galerie již na konci května. Téměř každý den zahrady ožívají komentovanými procházkami, oblíbenými lekcemi jógy, programy pro děti, koncerty i výtvarnými workshopy.

Ve čtvrtek 21. června zahájí galerie také program letního kina, které letos nově vzniká ve spolupráci s Národním filmovým archivem. Ten se z Nákladového nádraží Žižkov přesouvá se svou dramaturgií právě do klášterních zahrad, kde bude vždy v úterý a ve čtvrtek promítat. Prvním uvedeným snímkem budou průkopnické Hříchy lásky Karla Lamače s živým hudebním doprovodem Johany Švarcové, Martina Ožvolda a Jana Kratochvíla. Během léta uvede NFA ve spolupráci s NGP i kultovní snímky, jako jsou Starci na chmelu nebo Limonádový Joe aneb Koňská opera. V plánu jsou i projekce ozvěn festivalu ELBE DOCK za účasti filmových tvůrců nebo videoklipy Petra Marka.

Vstup na projekce je zdarma v rámci programu Anežka LIVE!

Více informací na www.ngprague.cz/Anezka-LIVE.

Filmy na funkcionalistické střeše

Nápad využít terasu funkcionalistického Veletržního paláce za účelem letních projekcí artových filmů vznikl v roce 2015 a pokračuje úspěšně dosud. Všechny filmy jsou promítány z původních filmových kopií z 16mm a 35mm pásu díky spolupráci s projektem Biograf 16 občanského sdružení Postřeh. To dlouhodobě spravuje filmové sbírky Barrandov Studia, Ateliérů Zlín, Asociace českých filmových klubů a Goethe Institutu – celkem asi čtyři tisíce filmových titulů.

Filmové projekce budou letos spuštěny 19. června, v průběhu léta se pak diváci mohou těšit na tituly Ať žije republika, Pelíšky a Poslední motýl, které kino uvede v rámci výročí 100 let od založení republiky. Při příležitosti výročí 100 let od narození Ingmara Bergmana budou uvedeny filmy Sedmá pečeť a Mlčení. Věru Chytilovou připomenou snímky Panelstory a Sedmikrásky a opět budou do programu zařazeny i oblíbené filmy Jima Jarmusche.

Online rezervace vstupenek jsou spuštěny vždy v poledne v den projekce na www.veletrzak.cz. Kapacita střechy je 100 osob.