TZ: Bienále grafického designu doprovodí Finský barok. Kapela předních českých výtvarníků zahraje v Místodržitelském paláci

Bienále grafického designu doprovodí Finský barok. Kapela předních českých výtvarníků zahraje v Místodržitelském paláci / Moravská galerie v Brně / Brno / 10. 5. 2018

Sedm zástupců českého výtvarného umění vystupujících pod názvem Finský barok obsadí 6. června nádvoří Místodržitelského paláce, kde pod taktovkou Františka Skály spustí divoký mix funku a soulu. Hudební performance je součástí doprovodného programu k 28. mezinárodnímu bienále grafického designu Brno 2018, konkrétně k výstavě Aleše Najbrta. Na altsaxofon zahraje Pavel Lev, spoluzakladatel studia Najbrt.

28. MEZINÁRODNÍ BIENÁLE GRAFICKÉHO DESIGNU BRNO 2018

25. 5. – 26. 8. 2018

Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14

Kurátoři: Kreativní skupina OKOLO (Matěj Činčera, Jan Kloss, Adam Štěch)

Komentovaná prohlídka výstavy Najbrt: 6. 6. 2018, 17 hodin

Kromě doprovodných výstav, přednášek a akcí pro nejmladší milovníky grafického designu zařadila Moravská galerie do programu bienále i vystoupení skupiny Finský barok. V této hudební performanci českých výtvarníků působí také Pavel Lev, jenž společně s Alešem Najbrtem v roce 1994 založil prestižní grafické studio Najbrt. Aleš Najbrt získal v roce 2014 ocenění pro osobnost českého grafického designu a v rámci letošního bienále mu byla věnována výstava. Ta je pojata nejen jako retrospektiva patrně nejznámějšího českého grafického designéra, ale také jako reprezentativní ukázka prací studia Najbrt.

Návštěvníci mají jedinečnou příležitost dozvědět se o práci studia více – 6. června se bude kromě koncertu konat také komentovaná prohlídka výstavy s Alešem Najbrtem a kurátorem Michalem Nanoru. Na prohlídku naváže od 18 hodin prezentace Aleše Najbrta o novém vizuálním stylu Masarykovy univerzity.

Vystoupení kapely Finský barok začne ve 20 hodin, návštěvníky Místodržitelského paláce čeká exkluzivní koncert kapely, která hraje jednou, maximálně dvakrát do roka. Milovníci hudebního humoru českého Františka Zappy se mohou těšit na hity Hnědá nebo Neváhej a ber, když Chalupecký dává.

Tento doprovodný program vznikl ve spolupráci s hudebním klubem Fléda.