Senát FAMU navrhuje odvolat děkana, rozhodne rektor

28. 5. 2018ČTK Infoservis

Akademický senát pražské FAMU dnes schválil návrh na odvolání děkana Zdeňka Holého. ČTK to řekla předsedkyně senátu Helena Bendová. Pravomoc odvolat děkana má rektor Akademie múzických umění (AMU), nemusí ji ale využít, uvedla Bendová. Důvody pro odvolání děkana byly podle senátorů nerespektování demokratických principů, překračování pravomocí či nedostatečné plnění programu, s nímž byl děkan zvolen. Zdeněk Holý byl děkanem FAMU od května 2016.

Rektor AMU Jan Hančil dnes ČTK řekl, že ještě nezná dnešní rozhodnutí senátu, především pak zdůvodnění toho, proč navrhuje Holého odvolat. Teprve poté, co je dostanu, mohu se rozhodnout, uvedl. Vyjádření Holého ČTK zjišťuje.

V rámci devítičlenného senátu hlasovalo osm senátorů pro odvolání, jeden senátor byl ze zasedání omluven. "Důvody pro schválení návrhu na odvolání byly déletrvající kumulace problémů primárně manažerského typu, překračování pravomocí, nerespektování demokratických mechanismů akademické samosprávy a nedostatečné plnění programu, s nímž byl děkan zvolen," uvedla Bendová.

Akademický senát, mezi jehož členy patří třeba dokumentarista Vít Klusák či filmoví a divadelní režiséři David Jařab a Petr Marek, zároveň ocenili některé změny, které se Zdeňku Holému podařilo na škole zavést.

Holý má ale také podporu mezi některými známými českými filmaři, k nimž patří třeba pedagog FAMU Bohdan Sláma či režisér Jan Hřebejk. Podle něj na FAMU učí kromě "jediného skutečného režiséra hraných filmů Bohdana Slámy vlastně amatéři, pro které je film zájmovou uměleckou činností".

Akademický senát se podle Bendové na zasedání důrazně ohradil proti "některým dezinformacím, které v posledních dnech v médiích líčily FAMU jako školu s chabými uměleckými výsledky a problematickými výukovými metodami". "FAMU za současného i minulého děkana kontinuálně patřila mezi prestižní umělecké vysoké školy, jejíž pedagogové i studenti každý rok vytváří a vytvářeli mnoho úspěšných a diváky i kritikou ceněných děl," uvedla. Připomíná, že poslední ročníky Cen české kritiky ovládli absolventi FAMU, podobně je tomu v případě Českého lva, řada filmů je pravidelně prezentována v zahraničí. Návrh na odvolání děkana podle senátorů není příznakem hluboké institucionální krize.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK