TZ: Strašlivé nástrahy lidského života v liberecké galerii

Strašlivé nástrahy lidského života v liberecké galerii / Oblastní galerie v Liberci / Liberec / 17. 5. – 9. 9. 2018

Na letní sezónu připravila Oblastní galerie Liberec do grafického kabinetu výstavu koláží Adolfa Hoffmeistera na téma Dobrodružství malého námořníčka a doplnila je sarkastickým filmem plným černého humoru.

Oblastní galerie Liberec spravuje ve svých sbírkách soubor 34 koláží Adolfa Hoffmeistera, předního zástupce české před i poválečné avantgardy. Jak uvedla autorka výstavy Anna Habánová, „jedná se o tzv. xylografické kresby z roku 1964, které vznikaly lepením výstřižků starých novinových reprodukcí. V případě našeho hlavního hrdiny jde o reklamní postavu krejčovského salonu, takže ve všech svých příbězích má stále stejnou podobu.“ Námořníček prožívá hrůzostrašná dobrodružství, fantastický děj je protkán humorem, groteskou a ironií. Vybrané kresby se staly podkladem pro krátký animovaný film, který vznikl v roce 1970. Je rozdělen do devíti příběhů, během nichž prožívá Malý námořníček strašlivé, vesměs tragické příběhy, ale jeho nezměrný optimismus ho nechává vždy znovu ožít. „Jeden ze sloganů celého vyprávění zní: Zdálo by se, že člověk nemůže život vůbec přežít…“, dodala Habánová.

Adolf Hoffmeister (1902–1974) se na počátku šedesátých let kolážím intenzivně věnoval. Byl politicky i umělecky činný takřka po celém světě, aktivně se snažil pozvednout knižní kulturu a prezentaci české kultury ve světě. V liberecké sbírce je kromě zmíněných kreseb zastoupen několika obrazy, některé mohou návštěvníci vidět ve stálé expozici.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek platí prodloužená otvírací doba do 19 hodin a vstup je zdarma.

Anna Habánová

 

Název: Adolf Hoffmeister, Dobrodružství malého námořníčka

Autorka výstavy: Anna Habánová, kontakt anna.habanova@ogl.cz, 724 834 554

Kdy: 17. 5. – 9. 9. 2018, denně kromě pondělí od 10 do 17 hod., ve čtvrtek do 19 hod.

Kde: Oblastní galerie Liberec, Masarykova 723/14, 460 01 Liberec

Komentované prohlídky: 18. 5. (20:00 hodin v rámci Muzejní noci pod Ještědem), 31. 5. a 6. 9. v 10.30 a 17.00 hodin