Peníze na akce k výročí 1918 se škrtat nebudou, říká tajemník Ministerstva kultury

16. 5. 2018ČTK Infoservis

Suma, kterou plánuje stát utratit za akce spojené s oslavami letošních osmičkových výročí, se měnit nebude. ČTK to dnes řekl státní tajemník ministerstva kultury Zdeněk Novák, který je pověřen dohledem nad financováním akcí. Přibližně čtyřistamilionový rozpočet schválila vláda Bohuslava Sobotky loni 10. května. Tehdejší ministr financí a dnešní premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před týdnem uvedl, že některé akce v rámci oslav se mu zdají být nadhodnocené a po Novákovi chtěl určit, které akce není třeba financovat.

"Rozpočet se měnit nebude, část peněz se čerpala již minulý rok, všechny projekty jsou nasmlouvané a pracuje se na nich v několika resortech. Určíme pouze přesně, které akce jsou klíčové z hlediska účasti nejvyšších ústavních činitelů na nich," řekl dnes Novák. Takových akcí je přibližně dvacítka z více než 170, s nimiž vládní materiál počítá. A je třeba je označit podle Nováka zejména kvůli nutné koordinaci programu prezidenta, předsedů obou komor Parlamentu a dalších nejvyšších státních představitelů.

Materiál Společné století, který program oslav zahrnuje, vláda minulý týden neprobrala, Novák se zasedání nemohl zúčastnit. Babiš uvedl, že se mu nelíbí například některé akce v zahraničí, protože oslavy by podle něj měly patřit zvlášť občanům Česka.

Podle Babišova názoru si organizátoři některých připravovaných akcí "miliony vylepšovali svůj rozpočet". Mnoho akcí je v rámci oslav naplánovaných jak v hlavním městě, tak v regionech. Chystají se například výstavy, piety, festivaly i vojenská přehlídka. Celoroční cyklus oslav připravují v Plzni, v Berouně chtějí pojmenovat most po prvním československém prezidentu Tomáši Garriguovi Masarykovi a například Hořice plánují dostavět Masarykovu věž samostatnosti.

Podle schváleného materiálu plánují nejvíce projektů, 66, uspořádat organizace spadající pod ministerstvo kultury, 46 projektů plánuje obrana. Nejvíce navýšen byl kvůli oslavám v letošním roce rozpočet ministerstva kultury, o 180 milionů korun. Loni dostalo MK nad rámec svého rozpočtu 34 milionů korun určených na oslavy.

Z 322 milionů korun, které oslavy stojí letos, dostaly ke svému rozpočtu 33 milionů korun resorty vnitra a místního rozvoje, přes 20 milionů dostanou ministerstva zahraničí a školství a Akademie věd.

Klíčovým projektem oslav je společná česko-slovenská výstava. Za českou stranu ji garantuje Národní muzeum, v jehož opravené historické budově se výstava od října uskuteční.

Sto let od vzniku samostatného státu bude letošním nejvýznamnějším výročím, ale země si připomíná třeba i mnichovskou dohodu, únor 1948, rok 1968 a rozdělení Československa.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK