Brněnští zastupitelé schválili novou strategii kultury a kreativního odvětví

15. 5. 2018ČTK Infoservis

Brno chce v příštích letech získat na kulturu více peněz od státu a z dalších veřejných zdrojů a také přidat na kulturu jiných než jím zřizovaných organizací. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Podle něj město dává do kultury zhruba 1,1 miliardy korun ročně, což je 11,8 procenta z běžných výdajů města. V budoucnu by to mělo být devět procent, další peníze ale Brno zajistí z jiných zdrojů, aby podpora neklesla. Organizacím, které město nezřizuje, by měla jít desetina z celkové sumy, nyní je to tři až pět procent.

Brno tvoří akční plán, do kterého spadá také financování kultury. Plán je součástí strategie kultury a kreativního odvětví, kterou dnes schválili zastupitelé. Je to vize, kam by se měla kultura ubírat do roku 2050. Strategie vedle financování navrhuje lepší provázanost kultury s cestovním ruchem, památkovou péčí nebo školstvím. Cílem také je, aby byla kultura dostupná i pro sociálně znevýhodněné.

Podle Hollana platí Brno kulturu především ze svého rozpočtu, což není dlouhodobě možné. "Není vícezdrojové financování a není možné, aby to Brno táhlo ze svého rozpočtu," uvedl Hollan. Dodal, že Brno financuje například Národní divadlo Brno nebo filharmonii. Proto se město bude snažit získat více peněz například od státu nebo od kraje, aby se časem dostalo z více než 11 procent na devět procent běžných výdajů, které dá ze svého rozpočtu na kulturu. Brno by tak mělo více peněz například na školy nebo na silnice, kultura by přitom kvůli penězům od státu žádný pokles nezaznamenala.

Hollan chce také do roku 2025 dospět k tomu, aby se dávalo více peněz na kulturu organizací, které město nezřizuje. Nyní se dává z více než miliardové částky zhruba tři až pět procent, časem by se měl podíl dostat na deset procent. Hollan navrhoval zřízení fondu, který by rozděloval příspěvky na nezávislou kulturní scénu. Zastupitelé ale jeho vznik nepodpořili. Hollan o tom ještě hodlá dál jednat.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK