Moravskoslezský kraj bude hledat lepší zabezpečení památek

14. 5. 2018ČTK Infoservis

Moravskoslezský kraj chystá na červen konferenci o kvalitnějším zabezpečení kulturních památek v regionu. Důvodem jsou poslední úmyslné požáry vzácných památek. Loni v létě žháři zapálili dřevěný kostel ze 16. století v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku, na konci roku vznikl úmyslný požár v bývalé textilce Karnola v Krnově na Bruntálsku. Konference by se měli účastnit i zástupci policie a hasičů, řekl ČTK náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Soud se třemi mladíky obžalovanými ze zapálení kostela začal dnes.

"Sezveme si všechny vlastníky národních kulturních památek a významných kulturních památek, mezi které patří i sakrální památky. Budeme diskutovat s odborníky, jak je efektivně chránit před požárem či vykradením," uvedl Curylo. Cílem je najít efektivní a zároveň levnou ochranu památek. "Je v zájmu nás všech, aby památky zůstaly a nemůžeme tu ochranu nechat jen k tíži těm vlastníkům, protože už tak se o to starají a dávají na zachování památek nemalé investice," podotkl Curylo.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. "Obnova vyhořelého kostela v Gutech je momentálně ve fázi přípravy materiálu. Probíhá výroba speciálního šindele o délce 70 centimetrů a probíhá základní opracování dřevěných trámů na roubení kostela. Samozřejmě dokončují se detaily samotného projektu. Jestliže všechno půjde dobře, tak by se řekněme na podzim letošního roku mohlo začít s obnovou, tedy se stavbou na místě," řekl ČTK pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David.

Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka, kterou vyhlásila radnice v Třinci a je na ní více než 3,3 milionu korun.

David připomněl, že zapálením kostela byla způsobená nevyčíslitelná kulturní škoda. "Byl to kostel více než 400 let starý, ale samozřejmě byla to i škoda duchovní, protože to byl kostel, tedy místo, kde se lidé scházeli k bohoslužbě," dodal.

Dvěma obžalovaným hrozí až 15 let vězení, třetímu, který měl těsně před 18. narozeninami, až pět let. Soudní jednání je neveřejné. Mladíci požárem způsobil škodu přes 20 milionů korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK