Velkou cenu brněnského bienále získalo britské studio OK-RM

10. 5. 2018ČTK Infoservis

Velkou cenu Mezinárodního bienále grafického designu v Brně získalo britské studio OK-RM. Porota, která vybírala ze stovek prací, označila produkci studia za mistrně pojatou a jednoduše provedenou. OK-RM tvoří Oliver Knight a Rory McGrath. Cenu za přínos oboru dostal in memoriam Jan Rajlich starší, malíř, grafický designér, zakladatel a dlouholetý organizátor bienále, který zemřel v roce 2016, bylo mu 96 let.

Cenu primátora města Brna má Florian Lamm z Německa, novou držitelkou Ceny Českých center je písmomalířka Petra Dočekalová. Mezinárodní výběrová porota ocenila také Jakoba Kircha a tvůrčí okruh Spector Bureau z Německa za práci pro stuttgartské divadlo.

Oznámení vítězů je součástí dnešního zahájení bienále, díky kterému se Brno jednou za dva roky řadí k hlavním světovým centrům grafického designu. Cílem 28. bienále je poukázat na zásadní principy oboru, a to způsobem přínosným pro zasvěcené a srozumitelným pro laiky.

Právě čitelnost a jednoduchost designu je podle skupiny OKOLO, která bienále kurátorsky připravovala, v současném vizuálně přehlceném světě velmi důležitá. Grafický design je především služba, má předat informace a lahodit oku. "O totéž se snažíme na celém bienále," řekl člen OKOLO Adam Štěch. Zdůraznil, že kurátorský koncept je jednoduchý, soutěžní výstava ukazuje různé současné přístupy ke grafickému designu.

"Chtěli bychom, aby návštěvníky nebyli jen grafičtí designéři a oboroví studenti, ale také kreativní firmy sídlící v Brně a samozřejmě laická veřejnost, která si stále více uvědomuje, že kvalita veřejného prostředí s přítomností grafického designu úzce souvisí," uvedl ředitel pořádající Moravské galerie Jan Press.

Oproti dřívějším ročníkům se bienále soustředí do jedné budovy - Uměleckoprůmyslového muzea. Zájemci tam najdou soutěžní přehlídku i doprovodné výstavy, například z díla typografa Františka Štorma a studia Najbrt. Další výstavy přibližují grafickou scénu města Porto, nezávislé časopisy a takzvaný motion design, tedy průnik animace, grafiky, filmu, videa a nových technologií.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK