Al-Džazíra: Spojené státy vrátily Iráku kradené artefakty

3. 5. 2018ČTK Infoservis

Spojené státy vrátily Iráku téměř 4000 kradených artefaktů, které byly propašovány do USA po tom, co je koupil americký obchodní řetězec Hobby Lobby, zřejmě pro nové Muzeum bible ve Washingtonu. Informoval o tom dnes web televize Al-Džazíra. Artefakty byly vráceny Iráku při slavnostním ceremoniálu v rezidenci iráckého velvyslance ve Washingtonu.

"Artefakty jsou součástí naší duše. Jsou pro nás velmi důležité. Pochopte, že v Iráku klademe důraz na vzpomínky a k artefaktům máme blízký vztah," odpověděl velvyslanec Faríd Jasín na otázku, jak je pro Irák vrácení artefaktů důležité.

Některé z předmětů jsou staré až 5000 let. Jsou mezi nimi úlomky tabulek s prvním písmem, starými náboženskými texty a opracované kameny prvních vládců Mezopotámie.

Řetězec Hobby Lobby předměty koupil v roce 2010 za 1,6 milionu dolarů, a to navzdory varování expertů, že může jít o kradené artefakty. Společnost rovněž umožnila prodejcům rozhodnout o způsobu dodání. Jelikož prodejci ze Spojených arabských emirátů a Izraele nemohli doložit, že jsou právoplatnými vlastníky předmětů, rozhodli se je do USA propašovat. Nakonec dostala společnost Hobby Lobby pokutu přesahující tři miliony dolarů a 4000 artefaktů jí bylo odebráno.

"Když zločinecké organizace ukradnou tyto předměty a prodají je na černém trhu, financují tak další zločince. Setkali jsme se s mnoha případy, kdy se takto financuje terorismus. Za prvé: bereme peníze zločineckým organizacím a teroristům. Za druhé: vracíme artefakty lidem, kterým patří," řekl Thomas Homan z americké imigrační a celní správy, jejíž zaměstnanci se na navrácení artefaktů podíleli.

Spekuluje se, že společnost Hobby Lobby artefakty koupila pro Muzeum bible ve Washingtonu. To bylo otevřeno loni na podzim.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK