V průběhu Jara se v Praze uskuteční několik významných aukcí

2. 5. 2018ČTK Infoservis

Aukcemi většiny významných tuzemských aukčních síní, které se věnují obchodu s uměním, vyvrcholí v květnu jarní aukční sezona. Naznačí, zda bude pokračovat každoroční nárůst objemu tuzemského trhu s uměním, na kterém jen loni sběratelé a investoři utratili 1,42 miliardy korun, meziročně o 13 procent více. Květnové aukce nabízejí stovky děl, jen Galerie Kodl bude dražit umění v celkové vyvolávací hodnotě přes 92 miliony korun.

Díla lze vidět do 26. května v sídle galerie na Národní třídě a dražit se budou 27. května na Žofíně. Galerie Kodl vede tuzemský aukční trh, její dvě loňské aukce byly nejúspěšnější v historii ČR, na jarní se prodala díla za 250 milionů a na podzimní za 200 milionů korun.

Nejdražším obrazem nadcházející aukce je malba malířky Toyen z autorčina vrcholného pařížského období. Cena mnohokrát vystavovaného díla A teď, když přijde čas startuje na 13 milionech korun; v nabídce je ještě druhé dílo Toyen s názvem Výkřiky, úsměvy a cenou 3,8 milionu. Za milionové částky se bude dražit také několik děl Emila Filly, nejdražší z nich Zátiší s kartou a dýmkou má vyvolávací cenu 8,8 milionu korun.

Za 6,8 milionu korun se bude nabízet bronzová plastika Minotaurus Salvatora Dalího. Českou meziválečnou avantgardu reprezentují práce Josefa Čapka, Františka Muziky, Václava Špály či Rudolfa Kremličky. Surrealistickou estetiku zastupuje akvarel od Jindřicha Štyrkého Srdeční krajinka a koláž pocházející ze slavného cyklu Stěhovací kabinet. V katalogu je také několik děl současných umělců, deset z nich se vydraží ve prospěch Centra Paraple. Je mezi nimi třeba Jan Dobrovský, který do dražby poskytl fotografii Václava Havla s jeho ženou Olgou z roku 1989.

Výrazné dílo Toyen nabídne také aukce společnosti European Arts 20. května. Obraz Původ pravdy z roku 1952 bude mít vyvolávací cenu sedm milionů korun a podle odborníků patří k nejdůležitějším dílům autorčina poválečného období. Za 850.000 se bude vyvolávat koláž Dělo a dítě ze zmíněného souboru Stěhovací kabinet Jindřicha Štyrského.

Galerie Art Praha pořádá aukci 19. května v Mánesu a nabízí také několik milionových položek od Antonína Slavíčka, Karla Černého či Vlaho Bukovace. Katalog obsahuje přes 330 děl z 19., 20. a 21. století.

Na poslední květnový den naplánoval aukci Arthouse Hejtmánek. Jejím hlavním lákadlem by podle pořadatelů mohl být obraz obraz Švadlena malíře Františka Muziky, na veřejnosti se nyní objevuje po téměř sto letech a vyvolávat se bude za 1,8 milionu korun. Aukce nabídne také Kamila Lhotáka, Josefa Hlinomaze, Alfonse Muchu či Františka Grosse. Vysoké vyvolávací ceny mají i některá současná díla, třeba závěsný objekt Light - Air IV Karla Malicha, který bude začínat na 1,9 milionu korun, nebo dílo z vrstveného papíru od Adrieny Šimotové s cenou 700.000 korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK