Plasy opraví za 10 mil. Kč hrobku šlechtického rodu Metternichů

2. 5. 2018ČTK Infoservis

Plasy opraví za zhruba deset milionů korun hrobku šlechtického rodu Metternichů. Chtějí ji turisticky propojit s hojně navštěvovaným areálem plaského kláštera. Město už u hrobky, která nebyla rekonstruována desítky let, provedlo odvodnění. ČTK to řekl starosta Zdeněk Hanzlíček. Do Plas s 2760 obyvateli jezdí stále více turistů hlavně do kláštera, centra stavitelství, na golf, do zoo a pivovaru, na přírodní koupaliště a na kola a výlety do přírody.

"Letos v srpnu, nebo v září podáme žádost o dotaci a rekonstrukce," uvedl starosta. Rekonstrukce by se pak uskutečnila v roce 2019.

Plasy už v minulých dvou letech provedly odvodnění plochy kolem celé hrobky a nyní dokončují projekt. "Je už sice hotový na opravu vnitřků, ale přibude střecha a fasáda. Součástí bude úprava venkovního dláždění," uvedl starosta.

Hrobka Metternichů je původně gotickým hřbitovním kostelíkem, který byl za opata plaského kláštera Ondřeje Trojera roku 1690 barokně přestavěn a zvětšen. Po zrušení kláštera v roce 1785 nechal kostel upravit nový majitel panství kancléř Metternich v klasicistním empírovém slohu. Využil suterén pro zřízení rodinné hrobky, v níž jsou dodnes ostatky rodiny včetně kancléře Václava Lothara Metternicha.

Podle starosty opravená hrobka i nedaleký klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, s jehož opravou za 70 milionů korun už začala církev, přivábí více turistů i lidí z okolí, kde působí plaská farnost. "Budou tam obřady, teď jsou v klášteře. Dále už se tam za deset milionů obnovily varhany, takže tam budou i hudební vystoupení a koncerty," dodal.

Plasy mají základní rozpočet kolem 55 milionů korun, ale s dotacemi, v jejichž získávání byly v posledních letech úspěšné, je to 80 až 100 milionů korun. "Na rozvoj jde v posledních letech až 50 milionů Kč a na městě je to vidět," uvedl starosta. Klášterem loni prošlo 28.000 lidí, včetně kulturních akcí přes 35.000. Nové Centrum stavitelského dědictví v areálu kláštera loni navštívilo 21.000 lidí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK