TZ: V kůži Dušana Jurkoviče

A1 Architects / V kůži Dušana Jurkoviče / Moravská galerie v Brně: Jurkovičova vila / Brno / 27. 4. –28. 10. 2018

Pražští architekti se dostávají pod kůži Dušana Jurkoviče

V Jurkovičově vile v brněnských Žabovřeskách začíná výstava pražského studia A1 architects. Výstava nese příznačný název V kůži Dušana Jurkoviče, čímž se odvolává na známý film s Johnem Malkovichem. Architekti zde budou prezentovat svůj introspekční pohled na život a dílo slovenského „kolegy“. Součástí výstavy bude i zvuková instalace Jiřího Hradila z Tata Bojs.

A1 architects: V kůži Dušana Jurkoviče

Kurátor: Rostislav Koryčánek

Jurkovičova vila, Jana Nečase 2

27. 4. –28. 10. 2018; vernisáž: 26. 4. 2017 v 16 hodin

Studio A1 architects je známé svým velmi osobitým přístupem a citem pro detail, jejich nejznámějšími realizacemi je kupříkladu pražský obchod Botas 66 Gallery, za nějž získali GRADND PRIX 2010 – zvláštní uznání v kategorii interiér, nebo dům nad bažinou v Rožnově pod Radhoštěm. V Jurkovičově vile ale nebudou představovat své dosavadní práce, nýbrž vlastní interpretaci méně známých poloh spjatých s životem a prací Dušana Jurkoviče. Prostřednictvím zdůraznění některých prvků poodhalí jeho vztah k lidovému umění, přírodě nebo sportu. Ne všichni kupříkladu vědí, že Dušan Jurkovič si postavil vilu v Žabovřeskách i proto, že zde byla početná základna tělovýchovného spolku Sokol.

„A1 architects zkoumá prostor Jurkovičovy vily, aby odhalili doposud nezdůrazněné skutečnosti, které přibližují lidský rozměr Dušana Jurkoviče a dokládají modernost jeho myšlení a práce. Tato introspekce je motivována také 150. výročím narození Dušana Jurkoviče.“, dodává kurátor výstavy Rostislav Koryčánek.

Součástí výstavy bude také zvuková instalace nazvaná „Průchod hudbou“, jež se skládá z prvků elektronické, folklórní a vážné hudby a tematicky vychází z hudby pro cameru obscuru. V každé místnosti bude návštěvníka doprovázet jiná hudba. Dohromady hudba jednotlivých místností vytváří jednu skladbu, kterou návštěvník svým pohybem v domě slyší pokaždé trochu jinak. Autorem instalace je Jiří Hradil ze skupiny Tata Bojs.

O A1 architects

První samostatné projekty členů ateliéru A1 architects spadají do roku 2003. V roce 2005 se

v Praze se začíná formovat studio a kreativní dílna A1 architects, jejíž jádro tvoří Lenka Křemenová a David Maštálka, původně spolužáci z ateliéru architektury s označením A1 na UMPRUM. Práce ateliéru je charakteristická mezioborovou komunikací a hledáním jedinečných řešení.