V Praze začíná Týden umění

23. 4. 2018ČTK Infoservis

V Praze dnes začíná festival Týden umění. Do neděle nabídne kolem stovky vernisáží, setkání s výtvarníky, komentovaných prohlídek a dalších doprovodných akcí, uvedli organizátoři v tiskové zprávě. Na programu prvního ročníku festivalu jsou akce věnované starému umění, klasické moderně i současnému umění.

Inspirací pro organizátory pražského Týdne umění byly obdobné akce v zahraničí, zejména vídeňský festival Vienna Art Week, přiznává hlavní iniciátor festivalu Jan Skřivánek z časopisu art+antiques. Spolu s dalšími lidmi se proto pokusil uspořádat podobnou akci v české metropoli.

Do Týdne umění se zapojí více než tři desítky pražských galerií a výtvarných institucí. "Ani jsme nečekali, že první ročník bude mít tak bohatou nabídku," uvedl Skřivánek. Navštívit všechny chystané akce podle jeho názoru není v lidských silách." Ale i to k festivalům patří," dodává.

Festival se zaměřuje na nejrůznější aspekty světa výtvarného umění, a to jak časově a tematicky, tak z hlediska formy. Na programu jsou proto vedle vernisáží a komentovaných prohlídek výstav i série projekcí uměleckých filmů. Organizátoři připravili také debaty, přednášky a semináře týkající se sběratelství, restaurování, produkce výstav či trhu s uměním.

Do 29. dubna nabídne Týden umění například vernisáž výstavy Hynka Martince v Národní galerii, Denisy Lehocké v galerii Futura či výroční výstavy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Uměleckoprůmyslovém museu. Návštěvníci festivalu se budou také moci setkat s umělci Vladimírem Ambrozem, Tomášem Džadoněm, Zbyňkem Sedleckým, Danielem Peštou či Lubošem Plným. Součástí Týdne umění jsou i komentované prohlídky výstav Josefa Koudelky, Jana Zrzavého, Marie Lassnigové nebo výstavy připomínající sto let od úmrtí Gustava Klimta a Egona Schieleho.

Týden umění pořádá časopis art+antiques spolu s partnery PPF Art a aukční síní Dorotheum. "Přáli bychom si, aby se Týden umění stal pravidelnou a očekávanou součástí pražské kulturní nabídky," řekl Jan Řehák z PPF Art.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK