Karlovy Vary a kraj se dohodly na opravě Císařských lázní, sál počká

23. 4. 2018ČTK Infoservis

Karlovarský kraj a město Karlovy Vary se dohodly na postupu dlouho odkládané rekonstrukce Císařských lázní. Kraj začne s opravou hlavních částí národní kulturní památky a předloží-li město projekt koncertního sálu se souhlasem památkářů, bude následnou vestavbu sálu financovat město. Jinak zůstane atrium zatím bez využití, řekli dnes novinářům hejtmanka kraje Jana Vildumetzová (ANO) a primátor města Petr Kulhánek (KOA).

Budova Císařských lázní patří kraji. Zastupitelé města ale nedávno schválili usnesení, že nad rámec už slíbených 100 milionů korun dá město dalších 150 milionů na vestavbu plnohodnotného koncertního sálu. Projekt zatím počítal jen s víceúčelovým sálem pro 463 lidí.

"Kraj nyní přepracuje projektovou dokumentaci, a to v tom, že vyjme víceúčelový sál. Což nebude tak těžké a do tří měsíců může být dokumentace přepracovaná. Na ni už máme pravomocné stavební povolení, takže můžeme vyhlásit i nové výběrové řízení. Otázkou je, jestli vyhlásíme obě výběrová kola současně. Předpokládám, že by se v horizontu měsíců mohlo s revitalizací po těch 18 letech začít," řekla Vildumetzová.

"Našli jsme shodu v řešení, s kterým jsme na jednání přišli, a to je začít s bezproblémovými částmi památky a s tím, že v průběhu bude doprojektován a posouzen orgány památkové péče projekt koncertního sálu," doplnil Kulhánek.

Přípravu projektu i vestavbu sálu by hradilo město. Nezíská-li souhlas památkářů, podle Vildumetzové se až potom bude rozhodovat, zda se kraj vrátí k projektu multifunkčního sálu.

Oprava Císařských lázní má stát podle současných odhadů 550 milionů korun. Pokud se z projektu nyní vypustí sál, bude projekt odhadem o 100 až 150 milionů levnější. Kraj získal příslib 250 milionů korun od státu, 200 dá ze svých prostředků a 100 milionů přidá na základní opravu město Karlovy Vary. Kraj také současně hledá využití prostor památky, která je z lázeňského hlediska unikátní.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK