Architekti budou hledat novou podobu pražského Vítězného náměstí

23. 4. 2018ČTK Infoservis

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) vyhlásil architektonickou soutěž na úpravu Vítězného náměstí v Praze 6. Návrhy na proměnu prostoru mohou zájemci podávat do konce června. ČTK to sdělil mluvčí IPR Marek Vácha. Soutěž má vyřešit problémy s dopravou a uspořádat náměstí tak, aby bylo pro obyvatele například bezpečnější. Soutěž i s cenami pro vítěze vyjde na necelých 3,3 milionu korun.

Mezi hlavní problémy náměstí patří velké dopravní zatížení a nepřehledné křížení automobilové a pěší dopravy. Zároveň je rozděleno tak, že nevytváří příjemné prostředí, kde by lidé trávili volný čas. "Posadit se pod stromy nebo pohodlně přestoupit na tramvaj, metro a autobus. Obyvatelé Prahy by se měli zkrátka na Vítězném náměstí cítit dobře. Zkušenosti ze západní Evropy ukazují, že je možné skloubit intenzivní dopravu s kvalitním veřejným prostorem a náměstím, kde hrají prim chodci," uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Soutěž bude dvoukolová. V tom prvním budou architekti odevzdávat své návrhy do konce června. Druhé kolo by pak mělo být vyhlášeno letos v srpnu. V porotě zasednou zástupci města, Prahy 6 a architekti z Česka i zahraničí. Architekti mají při rekonstrukci respektovat původní plán architekta Antonína Engela z 20. let minulého století.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní do něj ústí několik komunikací - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj vžil název "Kulaťák".

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK