Stát přispěje na Císařské lázně v Karlových Varech i při zdržení projektu

16. 4. 2018ČTK Infoservis

Dotace na rekonstrukci Císařských lázní v Karlových Varech není vázaná na letošek. Ministerstvo kultury hodlá přispět 250 miliony korun navzdory zdržení projektu, řekl dnes v Karlových Varech ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO). Karlovarský kraj měl ministerstvu původně do konce března předložit návrh konkrétního využití objektu. Podle památkářů by v Císařských lázních mohl vzniknout menší multifunkční sál, který bude z větší části respektovat původní dispozici objektu.

"Peníze tam jsou, jsou rozděleny, tuším, do pěti let. Určitě počítáme s tím, že půjdou sem na Císařské lázně. I pan premiér by velmi chtěl, aby se co nejdříve začalo stavět," řekl ČTK Šmíd. Podle něj by se k tématu rekonstrukce Císařských lázní měly 23. dubna společně sejít rady města Karlovy Vary a Karlovarského kraje.

V Císařských lázních měl podle návrhu vzniknout velký koncertní sál, k jeho podobě měli ale památkáři výhrady. Odmítali především zásah do památkově cenného obvodového zdiva budovy."Teď se upravuje projekt tak, aby byly naplněny potřeby památkové péče. Termíny dokončení projekčních prací ale v tuhle chvíli neznám," řekla ČTK ředitelka NPÚ v Lokti Romana Riegerová.

Rekonstrukce Císařských lázní, které jsou národní kulturní památkou, má stát okolo 550 milionů korun, přičemž na financování se má kromě ministerstva 200 miliony korun podílet Karlovarský kraj a 100 miliony město Karlovy Vary.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK