Do obnovy centra investoval Nový Bor za poslední roky 70 mil.Kč

16. 4. 2018ČTK Infoservis

Zhruba 70 milionů korun investoval v posledních letech Nový Bor na Českolipsku do obnovy svého historického centra. Práce radnice rozdělila na etapy a financovala je hlavně z vlastních prostředků. Jen na poslední etapu, kterou by měla ještě v tomto týdnu uzavřít instalace uměleckého prvku na náměstí Míru, si město muselo část peněz půjčit. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Radmila Pokorná.

Za dlouholetou koncepční práci nejen na obnově v památkové zóně získal letos Nový Bor ocenění Historické město roku 2017 v Libereckém kraji. Je tak jedním ze 14 měst, která aspirují na titul Historické město roku 2017. Vyhlášení se uskuteční v úterý v Praze. Soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje ministerstvo kultury ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národním památkovým ústavem od roku 1994.

"Komise ocenila dlouholetou koncepční práci na poli památkové péče v městské památkové zóně Nový Bor. Ocenila památkově zdařilé obnovy komunikací a povrchů v centru města, korunované poslední etapou obnovy náměstí. I přesto, že se památková péče musí potýkat s narušením památkové zóny necitlivou panelovou výstavbou z doby před vyhlášením památkové zóny, se jedná o mimořádně hodnotné historické město," řekl již dříve ČTK ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář.

Nový Bor je s 12.000 obyvateli pátým největším městem Libereckého kraje. Původní osada vznikla na konci 17. století a od svých počátků je spojena s výrobou skla, v roce 1757 byla povýšena na město. Na obnově historického jádra se v Novém Boru pracuje už řadu let. V předchozích etapách změnil podobu parčík před radnicí, Kalinova ulice nebo lokalita před takzvanými Lužickými domky. Loni dostalo novou tvář i náměstí Míru. Jeho rekonstrukce stála 24,6 milionu korun. Práce začaly loni v květnu, zrekonstruované náměstí se veřejnosti otevřelo na Nový rok slavnostním ohňostrojem.

Nejnákladnější položkou obnovy náměstí byla obnova komunikací téměř za 16 milionů korun, přes čtyři miliony dalo město za nové osvětlení. Zcela dokončené bude náměstí až v příštích dnech. Zatím mu chybí centrální umělecký prvek. "Plastiku připomínající otevřenou sklářskou rotační formu navrhly pro město pražské architektky Gabriela Králová a Lucie Chroustová. Instalovat by se měla ve čtvrtek odpoledne," doplnila Pokorná. Rekonstrukcí na náměstí výrazně ubylo parkovacích míst. Parkování už proto nebude zdarma jako dosud, po dokončení náměstí se za něj bude platit.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK