TZ: Letters to the Mayor v Norma space

LETTERS TO THE MAYOR: PRAGUE / kurátoři: Kateřina Kulanová, Jana Moravcová / Norma space / Praha / 24. 4. – 30. 5. 2018

23. 4. 208 bude v pražské Norma Space zahájena výstava Letters to the Mayor: Prague. Ta prezentuje dopisy českých i zahraničních architektů, urbanistů, teoretiků a publicistů adresovaných pražské primátorce Adrianě Krnáčové.

V pražské Norma Space probíhá od 24. dubna 2018 výstava dopisů architektů, teoretiků a kritiků architektury adresovaných primátorce Prahy Adrianě Krnáčové. Mezinárodní iniciativa newyorské galerie Storefront for Art and Architecture tak zařadí Prahu mezi světové metropole, které svým starostům nabídly alternativní rešerši názorů na vizi a politiku plánování města či jejich vlastní agendu přímo od praktikujících profesionálů.

Kompletní text:

23. 4. 208 bude v pražské Norma Space zahájena výstava Letters to the Mayor: Prague. Ta prezentuje dopisy českých i zahraničních architektů, urbanistů, teoretiků a publicistů adresovaných pražské primátorce Adrianě Krnáčové.

Projekt byl poprvé iniciován v roce 2014 v New Yorku galerií Storefront for Art and Architecture a byl realizován již ve více než patnácti městech po celém světě (Athény, Lisabon, Madrid, Oslo, Panama City, Rotterdam, Sao Paolo, Taipei, Bogota a další). Iniciativa podporuje mezinárodní diskusi o pozici architekta v plánování města, jeho vztah ke společensko-politickému aparátu a občanovi. 

Letters to the Mayor: Prague obrací běžný vztah „město tvoří zadání – architekt zadání řeší.“ O zadání žádá architekty a příbuzné odborníky. Záměrně proto byli k napsání dopisu vyzváni zástupci všech generací, pohlaví, národností a zaměření tak, aby vznikla situace popírající názorovou hierarchii.

Ze zahraničních účastníků můžeme jmenovat katalánského architekta Ricarda Bofilla, který projektoval několik budov v pražském Karlíně, americkou teoretičku zabývající se bytovou výstavbou v komunistickém Československu Kimberly Elman-Zarecor, či zástupce vítězného studia OCA nedávno proběhlé soutěže na dostavbu Kongresového centra na Pankráci Marca Subiranu. Škála českých účastníků zahrnuje současné či bývalé rektory vysokých škol architektury, bývalého primátora a praktikujícího architekta, aktivisty, akademiky, studia různých měřítek, čerstvé absolventy i architekty zběhlé k příbuzným profesím, jako je grafický design či umění.

Instalace umělce Jana Boháče tematizuje jeden z hlavních motivů i motivací celé akce: problematiku komunikace zúčastněných stran. Jan Boháč vytváří metaforický příběh nedokonalého prostředníka komunikace, zdivočelého městského poštovního holuba, který umožňuje divákovi upravení si situace po svém. „Instalace, která vznikne v Norma space, bude postavená z okapních žlabů, svodů a spojek. Ty jsou nejen, stejně jako holubi, nedílnou součástí prakticky každého města, ale slouží jako místo, kde [holubi] tráví svůj ptačí život. Zprávy, které nesli, se po cestě vytratily, a uvízly v útrobách okapních systémů, kde se buď úplně ztratily, nebo z nich zůstaly jen male útržky. V Normě můžeme nahlédnout do útrob okapu a hledat a skládat dohromady zprávy, požadavky, přání a touhy, které neposlušní holubi vytratili po cestě. Instalace tak poukazuje na problémy v komunikaci, kdy různé strany nedokážou vest smysluplný dialog … a smysl tohoto projektu je právě zprostředkovat a podpořit dialog,“ říká Jan Boháč o adaptaci výstavního konceptu Letters to the Mayor.

Dopisy budou oficiálně předány pražské primátorce Adrianě Krnáčové na vernisáži výstavy. Jedná se o apolitický akt zhodnocení minulosti a současnosti Prahy právě v přechodovém období mezi volbami, nabídnutí průzkumu přístupů a scénářů jejího vývoje a otevření diskuse vedení města s architekty o alternativách budoucnosti Prahy.

Obsah dopisů rozvine připravovaný doprovodný program výstavy probíhající jak v galerii, tak v pražských ulicích. Ten zahrne běh pražskými ulicemi místy zmíněnými v dopisech, diskusi v galerii a čtení a koncerty na (A)VOID Floating Gallery. 

Podněty z dopisů i diskuse budou po skončení výstavy poskytnuty hl. m. Praze, jejímu budoucímu primátorovi a veřejnosti jako volně přístupná data.

Bližší informace o akci a záznamy z již proběhlých Letters to the Mayor:

www.storefrontnews.org/programming/letters-to-the-mayor/

STOREFRONT FOR ART AND ARCHITECTURE

97 Kenmare Street, New York, NY 10012, www.storefrontnews.org

Storefront for Art and Architecture rozvíjí inovativní a kritické myšlenky, které přispívají k tvorbě měst, území a veřejného života. Výstavy, události, soutěže, publikace a projekty Storefrontu poskytují již přes třicet let alternativní prostor pro dialog a spolupráci přesahující oborové, geografické a ideologické hranice.

 

Projekt podpořili Státní fond kultury ČR, Nadace české architektury, U. S. Embassy Prague / Velvyslanectví USA v Praze, mmcité 1, Infloor, JV střechy, Repro Fetterle, (A)VOID Floating Gallerry

NORMA SPACE

Podskalská 370/31, 128 00 Praha, www.norm-a.com

Norma je platforma. Testuje prostor soužitím disciplín, lidí, umění. Praxe podmiňuje náš pohled, teorie nastavuje prostředí kritické diskuse. 

Norma galerie, z.s.

Podskalská 370/31, Praha

+420607110616

petra@norm-a.com

www.norm-a.com