Nejlepší novostavbou Plzně od roku 2014 je bytový dům Sladová

12. 4. 2018ČTK Infoservis

Nejlepší novostavbou Plzně za poslední čtyři roky je realizace bytového domu Sladová v areálu Světovar od ateliéru architekta Jiřího Zábrana. V Plzni se dnes počtvrté udělovaly Ceny Hanuše Zápala, pojmenované po významném západočeském architektovi 20. století. Porota složená z mimoplzeňských odborníků vybírala z 18 nominovaných novostaveb postavených v Plzni mezi lety 2014 až 2017. Rozhodla se udělit také dvě mimořádná ocenění.

Cenu poroty obdržel kolektiv Ondřeje Janouta za úpravu hospodářského dvora Bukovec a ateliér ov architekti za návrh sídla společnosti RenoEnergie. Všechny nominované stavby představuje do 27. května výstava na terasách na Anglickém nábřeží pod Komerční bankou.

Hlavní cenu získal bytový dům, který vznikl ve znovu ožívajícím průmyslovém areálu Světovar na Slovanech. "Ze všech nominovaných realizací se mimoplzeňští architekti shodli na udělení ceny bytovému domu Sladová, u kterého se spojila kvalitní architektura a příkladný proces městského plánování. Rád jsem tuto stavbu architekta Zábrana na cenu potvrdil," řekl primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD), který cenu uděluje.

Porota se na vítězné stavbě shodla jednomyslně. "Dům sám je podle našeho názoru čistou ukázkou efektivního stavení s promyšleným architektonicko-developerským konceptem a jasným výtvarným poselstvím směrem do znovu ožívající části města," řekl předseda poroty Libor Monhart. Porota rovněž ocenila, že stavba vznikla podle regulativů území vycházejících z veřejné urbanistické soutěže. "Byl tak ukázkově naplněn ideální scénář vzniku hodnotné architektury," uvedl Monhart.

Návrh úpravy hospodářského dvora Bukovec porotu zaujal výjimečným přínosem konceptu sousedského bydlení do vesnického prostředí. Sídlo společnosti RenoEnergie zas podle poroty představuje zdařilou a podnětnou ukázku konceptuálního architektonického přístupu k menší administrativní budově v původní zástavbě venkovského charakteru.

"Porota posuzovala bytové domy, rozsáhlá univerzitní a výzkumná centra, administrativní a výrobní budovy, rodinné domy i kulturní stánky. Nezáleželo na velikosti objektu, ale na kvalitě architektury a jejím kontextu," doplnila ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. Soutěže se například účastnilo Nové divadlo J. K. Tyla, nová dopravní základna Plzeňských městských dopravních podniků, Výzkumné centrum NTIS při Západočeské univerzitě, Biomedicínské centrum Lékařské fakulty, stálá scéna v parku Chvojkovy lomy či úprava okolí divadla.

Cenu Hanuše Zápala vyhlašuje primátor za uplynulé čtyři roky. Soutěž má najít a ohodnotit nejkvalitnější novostavby a představit je veřejnosti. Dosud jí získala budova Centrální požární stanice, areál 6th river Plzeňského vědecko-technologického parku a budova Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK