Ministerstvo bude řešit prohlášení polikliniky v Praze 6 památkou

11. 4. 2018ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury bude znovu řešit prohlášení Polikliniky Pod Marjánkou v Praze 6 za kulturní památku. Proti prohlášení souboru budov za památku podala rozklad městská část, která chce polikliniku rekonstruovat. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Břevnovská poliklinika byla opětovně prohlášena za kulturní památku letos v únoru. Nyní se bude věcí znovu zabývat rozkladová komise.

Řízení o prohlášení za kulturní památku opravu polikliniky podle Prahy 6 brzdí. Městská část chce polikliniku opravit a kvůli památkové ochraně neví, v jakém rozsahu může do podoby budov zasahovat. "Je potřeba sladit práci projektantů s požadavky památkářů a projekt tedy upravit. Jejich konkretizaci má zajistit podání odvolání, které proti rozhodnutí městská část podala," sdělil ČTK tiskový mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

V poliklinice jsou zastaralé rozvody a celkový stav budovy podle městské části neodpovídá standardu zdravotnického zařízení. "Co se týče technického stavu budovy, určitě jsme ho nikdy neoznačovali jako havarijní z globálního pohledu, tedy z hlediska statiky. Budova je ale samozřejmě zastaralá a nese si s sebou zátěž z minulosti v podobě podudržovanosti. Některé prvky jako inženýrské sítě a technologie jsou na hraně životnosti," dodal Šrámek.

Podle magistrátu by bylo možné opravit budovu i za situace, kdy poliklinika má status kulturní památky. "Celá budova je podle našeho názoru opravitelná k funkčnímu využití, i když bude pod památkovou ochranou," řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha 6 měla podle dřívějšího vyjádření ministerstva již dříve povolení na dílčí opravy polikliniky, které by nesnížily památkovou hodnotu souboru. V době řízení o prohlášení objektu za kulturní památku má vlastník navíc povinnost chránit soubor před poškozením.

Poliklinika Pod Marjánkou byla prohlášena za kulturní památku loni v dubnu. Proti tomu Praha 6 podala rozklad, na základě něho ministr kultury rozhodnutí zrušil a věc byla vrácena k dalšímu projednání. Letos v únoru ministerstvo polikliniku prohlásilo za památku znovu. V novém projednání ministerstvo řešilo i otázku slučitelnosti prohlášení souboru za kulturní památku se záměrem přestavby a dostavby souboru pro účely léčebny dlouhodobě nemocných (LDN).

Soubor budov, který navrhl architekt Richard Ferdinand Podzemný, je podle ministerstva dokladem o architektuře přelomu 50. a 60. let minulého století. Soubor budov je návratem k tradici meziválečného funkcionalismu s propojením nastupujícího bruselského stylu.

Městská část vlastní polikliniku od roku 2008. Spravuje ji společnost SNEO, kterou Praha 6 vlastní. Předloni převzala její správu od soukromé firmy, které vyplatila téměř 40 milionů korun, za což sklidila kritiku od opozičních zastupitelů. Případná dostavba pro umístění LDN by měla stát kolem 100 milionů korun, plán zatím nemá potřebná povolení. Nový objekt by měl být napojen na současnou budovu, zvažuje se i varianta novostavby v sousedství.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK