Starosta Prahy 1: Příprava oprav Juditiny věže je standardní

10. 4. 2018ČTK Infoservis

Příprava oprav malostranské Juditiny věže u Karlova mostu postupuje standardním způsobem a není nutné, aby kontrolu nad projektem převzalo zastupitelstvo Prahy 1. Na dnešním jednání zastupitelů to uvedl starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Opoziční návrh, aby o nakládání s budovou rozhodovalo výhradně zastupitelstvo, neprošel. Podle opozičních politiků radnice o přípravě oprav dostatečně neinformovala. Podobu rekonstrukce kritizuje Klub Za starou Prahu, který ve věži sídlí, a ministerstvo kultury před časem zrušilo rozhodnutí památkářů, bez něhož opravy nemohou začít.

"Bod reaguje na neuspokojivou situaci z pohledu nás zastupitelů, kdy jsme o věci nebyli informováni," uvedl Petr Kučera (Zelení). Zastupitelé podle něj nedostali ani statické posudky, které požadovali v interpelacích.

Podle starosty prochází projekt standardní přípravou, stavebním řízením a schvalováním památkáři. "Nevidím sebemenší důvod, proč by se průběh oprav měl zdržovat tím, že každá sebemenší změna by měla být schvalována na zastupitelstvu, pokud není důvodem předkladu to celé zablokovat a odložit na neurčito," uvedl Lomecký.

Návrh opozice neprošel, byl však schválen koaliční protinávrh, podle kterého vedení radnice na příštím jednání předloží zastupitelům aktuální zprávu o přípravě rekonstrukce.

S projektem v minulosti vyjádřil nesouhlas Národní památkový ústav (NPÚ), podle kterého jsou plány radnice příliš invazivní a zbytečně zasahují do konstrukce stavby. Magistrátní památkáři, jejichž stanovisko je pro stavební řízení závazné, naopak projekt schválili. NPÚ dalo koncem února za pravdu ministerstvo kultury, podle kterého magistrátní odbor památkové péče svůj souhlas dostatečně nepodložil. Magistrát teď musí svoje rozhodnutí přepracovat a podle toho bude muset být změněn i projekt.

Praha 1 za projekt rekonstrukce sklidila také kritiku Klubu Za starou Prahu, který od roku 1927 ve věži sídlí. Spolek se obává, že po opravách už se s ním nebude v prostoru počítat. To dnes starosta Lomecký popřel. "Praha 1 do nájemní smlouvy vstupovat nebude," uvedl. Smlouva s klubem je uzavřena do roku 2093.

Podle předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové vychází radnice při přípravě oprav z nepřesného statického posudku z roku 2012. Klub si loni nechal udělat svůj posudek, který popřel, že by byla narušena statika věže, uvedla Bečková.

Odborníci klubu jsou proto přesvědčeni, že věž vyžaduje pouze šetrné a relativně jednoduché zásahy, údržbové práce, odborné restaurování částí fasády a podobně. Radnice podle Bečkové navíc o přípravě projektu se spolkem nekomunikovala. "Vás ani nenapadlo s námi zahájit dialog, snažit se o komunikaci a konsenzus," uvedla dnes směrem ke starostovi a vedení městské části.

Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova, a vznikla v románském slohu ve 12. století.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK