Soud v USA vrátil obrazy zabavené nacisty dědicům oběti z Dachau

6. 4. 2018ČTK Infoservis

Dvojice obrazů Egona Schieleho zabavených nacisty židovskému sběrateli se stane majetkem jeho dědiců. Rozhodl o tom ve čtvrtek newyorský soud v prvním verdiktu po přijetí nového zákona rozšiřujícího možnosti pro navracení uměleckých děl konfiskovaných v období druhé světové války. Dosavadnímu majiteli obrazů nepomohla argumentace, že je získal zcela legálně, uvedla agentura Reuters.

Ceněné obrazy Žena v černé zástěře a Žena skrývající si tvář pocházející z let 1911 a 1912 soud přiřkl dědicům rakouského sběratele Franze Friedricha Grunbauma, který v roce 1941 zahynul v nacistickém koncentračním táboře Dachau. Jeho sbírka obsahovala na 450 uměleckých děl včetně 80 od Schieleho, řazeného k nejvýznamnějším představitelům expresionismu.

Kolekci nacisté zabavili poté, co hlasitého kritika nacistické ideologie Grunbauma v roce 1938 uvěznili. Obrazy byly objeveny v roce 2015 u londýnského obchodníka s uměním Richarda Nagye, který je vystavoval na přehlídce v New Yorku. Dědici ihned podali žalobu o navrácení obou děl a ve čtvrtek jim soud dal za pravdu.

Spor byl podle Reuters testem účinnosti nového zákona přijatého Kongresem předloni, jehož cílem je rozšířit možnosti dědiců získat zpět díla zabavená nacisty. Norma stanovuje, že příbuzní mohou žádat o zabavená díla až šest let od chvíle, kdy byla znovu objevena.

"Verdikt nás o krok přibližuje navrácení veškerého umění, které bylo ukradeno během největší hromadné krádeže v historii, jež byla až do nynějška zastíněna největší masovou vraždou v dějinách," řekl podle Reuters advokát Grunbaumových dědiců Raymond Dowd.

Obhájci Nagye tvrdili, že díla získal legálně a že se na ně zákon nevztahuje, což soudce označil za absurdní argument, neboť norma byla podle něho cílena právě na podobné případy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK