TZ: Jan Grimm

Jan Grimm / Retrospektiva / Ambit Strahovského kláštera v Praze, Winternitzova vila v Praze / Praha / 7. 4. – 30. 5. 2018

Retrospektivní výstava Jana Grimma, představitele linie expresivní figurace

Rozsáhlou retrospektivní výstavu Jana Grimma, která představuje soubor bezmála 140 obrazů a kreseb, připravila ve spolupráci se Strahovským klášterem a Winternitzovou vilou Ivana Grimmová, která výstavu kurátorsky koncipovala jako volný sled životní dráhy svého manžela. K vidění je tak výjimečný soubor mnohdy poprvé vystavených děl.

U příležitosti výstavy, která probíhá na dvou místech v Praze od 7. 4. – 30. 5., vychází retrospektivní katalog autora.

Základ vystavené sbírky tvoří malby a kresby, které jsou signifikantní svým dramatickým, vnitřně přesvědčivým výrazem expresivně realistické malby. Mimo obrazů, již dříve prezentovaných na samostatných nebo skupinových výstavách, je prezentována i lyrická, niterná tvorba, která zůstávala ukryta v Grimmově ateliéru. Celek expozice doplňují poprvé vystavené návrhy pro realizace v architektuře, které nastiňují způsob myšlení umělce při zpracování témat ve složitém materiálu.

Po vystudování Akademie výtvarných umění v Praze se Jan Grimm stal představitelem linie expresivní figurace, která v rámci umělecky silné generaci 70. let navazovala na předválečnou českou tradici umění. Tato generace se ve svém malířském zápasu rozhodla pro expresionistické přijímání světa se silným důrazem na kontrast, grotesknost až konfliktnost. Druhý názorový okruh, Grimmovi bližší, věnoval více pozornosti uchování řádu klasických hodnot moderního umění i hledání způsobů jak vyjádřit subjektivní prožitek.

„Kromě děl klasického formátu se Jan Grimm zabýval i monumentálními realizacemi v architektuře. Mezi nejznámější práce ve veřejném prostoru patří 17metrová skleněná mozaika umístěná v metru stanice náměstí Republiky, další z kamene a cínu, z roku 1991, ve stanici metra Skalka, sgrafito v hokejové hale na Výstavišti v Praze, nástěnné malby monumentálních rozměrů v tehdejším Paláci kultury a v nemocnici Na Homolce“, přibližuje tvorbu Jana Grimma kurátorka výstavy a umělcova žena Ivana.

Kdyby Jan žil, zajisté bychom tuto výstavu připravovali spolu. Výzvu jsem byla nucena převzít sama a pojala ji jako poděkování za nevšední život s ním. Byly to pro mě dva roky plného soustředění a silných prožitků s obrazy, které stále něco nového sdělují. To je síla Janova umění,“ říká Ivana Grimmová.

V monografii malíře Jana Grimma jsou krom jiného editovány statě z novinových zpráv, recenzí, katalogů a dokumentů, které tak vytvářejí ucelený sled a objektivní pohled na životní, výtvarné a kulturní aktivity, s akcentem na jeho litoměřické období, kam se v 90. letech z Prahy přestěhoval a kde až do konce svého života působil jako kulturní ikona a organizátor kulturních akcí s přesahem do vysokého umění.

Ambit Strahovského kláštera

www.strahovskyklaster.cz

Otevírací doba:

Po – Ne: 9.30-11.30, 12.00-17.00

Zavřeno: 1. 4.

Winternitzova vila

www.loosovavila.cz

Otevírací doba:

Ne – Pá: 10.00-18.00

Zavřeno: 1. 4.