Obnova parku na Karlově náměstí v Praze má začít v roce 2020

25. 3. 2018ČTK Infoservis

Obnova parku na Karlově náměstí v Praze na Novém Městě má začít v roce 2020, trvat bude dva roky. Do letošního září má být hotový návrh podoby náměstí a vybrán tým, který ji připraví, sdělila ČTK Kateřina Glacnerová z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Takzvaný soutěžní dialog, kdy spolu návrháři spolupracují, byl zahájen loni v létě a zúčastnilo se jej 14 krajinářských ateliérů, z nichž město vybralo pětici. Rekonstrukce parku je odhadována na 300 milionů korun.

V dubnu jednotlivé týmy přivezou do Prahy své první návrhy. Po rozsáhlé diskusi je upraví a v září pak mezinárodní komise vybere vítězný návrh a tým.

Kromě parku budou upraveny i prostory po okraji náměstí. V současné době se řeší křižovatka u ústí Resslovy ulice. Měly by na ní přibýt přechody ve směru od ČVUT k nákupnímu centru. Úpravy ale provázely dlouhodobé neshody, kdy nesouhlasila například policie. "V lednu tohoto roku se podařilo dohodu uzavřít," uvedla Glacnerová. Technická správa komunikací (TSK), která úpravy provede, nyní zažádá o stavební povolení.

Náměstí bylo částečně upraveno již v minulých letech. V roce 2015 byla dokončena rekonstrukce tramvajové tratě a přilehlých chodníků, na kterou navázala oprava křižovatek a přechodů. Park byl naposledy upraven v roce 1998 u Novoměstské radnice. Proti kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK