TZ: Nik Timková

Nik Timková / What is whispered on the wind? What is the kiss of fire? What is the secret of the serpent? What lies at the center of the labyrinth? / Galerie Altán Klamovka / Praha / 27. 3. - 21. 4. 2018

Nik Timková: What is whispered on the wind? What is the kiss of fire? What is the secret of the serpent? What lies at the center of the labyrinth?

vernisáž se uskuteční 27. 3. 2018 v 18:00, výstava potrvá do 21. 4. 2018

kurátorka: Lenka Sýkorová

Doprovodný program v sobotu 21. 4. 2018:

14–16:00 výtvarná dílna pro děti, 16–17:00 komentovaná prohlídka k výstavě i k výstavní činnosti Altánu Klamovka

Nik Timková je absolventkou polské AVU v Krakově, FAMU v Praze, Central Saint Martins College of Arts and Design v Londýně v Anglii a Royal Institute of Art v Stockholmu ve Švédsku. Vedle tvůrčí činnosti se také angažuje v kurátorském týmu Galerie A.M.180 v Praze, která v době svého vzniku počátkem nultých let byla jednou z prvních galerií vedenou umělci na principech DIY kultury. Tvorba Niky Timkové je protkána prvky estetiky inspirované novými technologiemi, která vychází z jejího generačního zatížení digitálními médii. Zároveň však velmi obratně umí využít i každodenní materiály se zaměřením na obor design textilu, který v zahraničí studovala kupříkladu v projektu dekonstrukce oděvu na pozadí zkoumání jeho formálních, společenských a sociálních struktur. V projektu pro Altán Klamovka se prezentuje instalací koberců. Iniciací pro ni byla myšlenka vytvořit site-specific instalaci, která by lákala návštěvníky k odpočinku, a tak by korespondovala s okolním parkovým prostředím galerie. Hlavním momentem instalace je však kresba užitá jako dekor koberců. Jedná se totiž o koláž tvořenou digitální kresbou. Právě ono mnohonásobné vrstvení vytváří dojem chaosu a řádu, tak jak je tomu i v každodenním životě. Chaotický městský život s oázami klidu zde mohu být chápany s odkazem na altán zasazený v parku na okraji velmi rušné Plzeňské ulice. Vrstvy jako každodenní nánosy chaosu střídaného s řádem nakonec vytvářejí vizuálně sladěný celek, který v sobě ukrývá vyprávění příběhů. Ten po delším sledování přináší situace, kdy jednotlivé fragment ožívají přímo před očima a roztáčejí nekonečné kolo asociací. Specifičností aktuální výstavy je tak ztišení, uklidnění mysli a ponoření se do světa fantazie. Hlavním smyslem je intimní prožití s magickým gestem zpomalení a zpřítomnění si daného okamžiku, ve které teprve nalezneme pravý klid a řád. Název výstavy odkazuje na hádanku rituálu jarní rovnodennosti: Co šeptá vítr? Jaký polibek přináší oheň? Co skrývá had? Kde leží střed labyrintu? Právě, že vernisáž se koná pár dní po rovnodennosti, a tak přijďte a zkuste si na tyto otázky odkazující ke čtyřem přírodním živlům (vzduchu, ohni, vodě a zemi) odpovědět.

Lenka Sýkorová