Na znojemském hradě po opravě krovů zrestaurují malovaný strop

21. 3. 2018ČTK Infoservis

Na znojemském hradě budou po dokončené opravě krovů restaurovat v jedné z místností malovaný dřevěný strop. Sejmut byl na začátku oprav krovů v roce 2015, současně se opravovaly i povalové stropy. Historicky cenný strop plní dekorační funkci a po jeho osazení bude místnost využita pro expozici Jihomoravského muzea, uvedl v tiskové zprávě starosta města Jan Grois (ČSSD).

Strop ležel tři roky zabalený ve folii. Restaurování a následná montáž budou stát 290.000 korun. Během doby, kdy byl uložený, se podařilo opravit západní, jižní a střední křídlo hradu. Loni se pracovalo ještě ve východním přístavku středního křídla.

Znojemský hrad má nyní opravené nejen krovy a stropy, ale také střechu, římsy, měnily se části hromosvodu a sanovala se klenba.

Město za opravy zaplatilo 5,1 milionu korun, téměř 1,7 milionu radnice získala z dotací od státu a Jihomoravského kraje. Na hradě působí Jihomoravské muzeum, které letos slaví 140 let existence.

Hrad se v prvních desetiletích existence stal sídlem znojemských Přemyslovců a byl důležitý správním centrem jižní Moravy jako součásti českého knížectví. Později to byl královský hrad a opora centrální pražské královské moci. V první polovině 18. století byla část hradu přestavěna na barokní zámek.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK