Opravu Regentského domu prodraží restaurátoři i sanace stropu

19. 3. 2018ČTK Infoservis

Oprava takzvaného Regentského domu na Valdštejnově náměstí v historickém centru Jičína se prodraží nejméněo 865.000 korun. Stavební firma při rekonstrukci odhalila historické renesanční omítky, které bude potřeba zrestaurovat. Kromě toho stavbaři přišli na to, že stropní nosné trámy ve druhém patře jsou v havarijním stavu. ČTK to dnes řekli zástupci vedení města. "V tuto chvíli je vůbec zázrak, že druhé patro drží pohromadě," řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Restaurátorské práce by měly stát nejméně 233.000 korun bez DPH a sanace trámů v druhém patře domu nejméně 632.400 korun bez daně. "Došlo k napadení stropních nosných trámů dřevokaznými houbami. Podle vyjádření statika je neprodleně nutná sanace," uvedl Hamáček.

Původně měla stát rekonstrukce domu kolem 2,4 milionu korun bez daně, po schválení dodatku ke smlouvě o dílo na rekonstrukci druhého nadzemního podlaží a po schválení výjimky ze směrnice o zadávání veřejných zakázek Radou města stoupne celková cena nejméně na 3,2 milionu korun bez DPH. Podle vedení města s financováním restaurátorských a havarijních prací pomůže Program regenerace městské památkové rezervace.

Dnešní podoba takzvaného Regentského domu je renesanční ze 16. století. Průčelí směrem do náměstí pochází z doby kolem roku 1770. Z původně pozdně gotického domu se dochoval portál a okno nad prvním patrem.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK