TZ: Ihor Sabadosh

Ihor Sabadosh / Brand New Trash / Galerie NIKA / Praha / 22. 3. – 15. 4. 2018

Ihor Sabadosh: Brand New Trash

22. 3. – 15. 4. 2018

vernisáž ve středu 21. 3. 2018 v 18h

Galerie NIKA, Vestibul metra B Karlovo náměstí (směr Palackého náměstí)

kurátorka: Tereza Škvárová

Na přelomu března a dubna se v Galerii NIKA představí stoličky a lavice OObjects studenta Ateliéru designu nábytku a interiéru UMPRUM Ihora Sabadoshe.  OObjects mají kromě nápaditého designu i ekologický rozměr, pro jejich výrobu jsou použity recyklované nápojové kartony.

Účelem této kolekce je představení experimentálního materiálu ve funkční a zároveň esteticky zajímavé formě vhodné do interiéru i exteriéru. Objekty jsou mobilní a srozumitelně velké. Kolekce OObjects utváří skořepiny, což umožňuje její lehkou stohovatelnost a úsporu prostoru při skladování.

Nový materiál vznikl slisováním drtě nápojových obalů Tetrapak složených z papíru, hliníku a plastu. Doposud není možné tyto složky od sebe efektivně oddělit a samostatně recyklovat. Drť je za tepla lisovaná mezi dvěma listy papíru, a při zahřívání dojde k rozpuštění plastu, který propojí zbylé složky. Při procesu nejsou používané žádné přídavné elementy, což umožňuje opětovnou recyklaci desky do stejné kvality. Lisování desek Packwall nabízí užitečnou formu recyklace, která povyšuje odpad na znovu plnohodnotný produkt.

OObjects jsou navržené pro výrobu ve dvou variantách povrchové úpravy. Výhodou první varianty je vyniknutí výrazného vzoru maskujícího přechody a objekt samotný, dochází tak k naprosté převaze vzoru nad tvaroslovím objektu. Druhé řešení s dřevěnou povrchovou úpravou připomíná v dnešní době rozšířené deskové materiály uplatňované v interiérech (kuchyňské linky, skříně, parapety). Tato dýhovaná varianta, zakrývající vzor materiálu, má zároveň větší potenciál oslovit širší veřejnost.

Doposud používané deriváty dřeva potažené plastovými fóliemi a lepené toxickými lepidly mají omezenou životnost a nedají se znovu využít. Packwallové desky se svými vlastnostmi takovým deskám vyrovnají, navíc se dají znovu zrecyklovat, nepojí se žádnými lepidly a využívají doposud nerecyklovatelný odpad.

Ihor Sabadosh je studentem Ateliéru designu nábytku a interiéru UMPRUM, dříve studoval také architekturu na ČVUT v Praze. V roce 2017 se se svým návrhem čalouněného křesla stal jedním z vítězů v mezinárodní soutěži RIM Design Lab.