Kraj, památkáři a obce budou pracovat na záchraně Betlému u Kuksu

15. 3. 2018ČTK Infoservis

Památkáři, Královéhradecký kraj a obce budou společně pracovat na záchraně unikátního Braunova betlému v Novém lese u Kuksu na Trutnovsku. Společné memorandum k tomu mají podepsat v pátek 23. března. Sochy a reliéfy, které do pískovcových skal vytesal v 18. století sochař Matyáš Bernard Braun, poškodili vandalové a povětrnostní vlivy. Betlém patří k nejvýraznějším památkám vrcholného baroka ve střední Evropě a je zapsán na indikativním seznamu čekatelů o zápis do UNESCO.

Memorandum by měli podepsat zástupci Národního památkového ústavu, kraje, obcí a krajské společnosti Revitalizace Kuks. "Naším cílem je zachránit toto výjimečné dílo budoucím generacím, současným návštěvníkům pak umožnit prohlídku v podmínkách, které odpovídají podmínkám 21. století. Podpis memoranda vyjadřuje společnou snahu všech účastníků vyřešit dnešní nevyhovující stav," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Základem projektu by mělo být restaurování soch a úprava nejbližšího okolí při zachování atmosféry celého prostoru. Plánované zázemí má zahrnovat návštěvnické a informační centrum, parkoviště, sociální zázemí, informační tabule, značení i nabídku průvodcovských služeb, které by zároveň přispěly k lepšímu dohledu a ochraně památky.

V první etapě bude zpracována odborná studie, která bude obsahovat základní situaci a také detaily plánovaných objektů. "Přinese propočet nákladů a vymezí základní konstrukční materiály a postupy. Studie má být hotová letos v červnu a následně na ni navážou další stupně dokumentace a samotná projektová žádost," uvedlo hejtmanství.

Cestou k uchování památky by také mohlo být důkladné odvlhčení terénu kolem betlému, uvedla loni v září generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Památka by pak podle ní mohla důstojně stárnout, až možná ke svému úplnému zániku v řádu staletí. Goryczková připomněla, že památka je specifická tím, že je vytesána přímo do rostlého přírodního kamene ve velmi problematickém vlhkém prostředí lesa.

V minulosti se několik výzkumných týmů zabývalo záchranou památky, prováděla se její čištění, zpevňování kamene či zastřešení kamene stříškami. "Ale ukázalo se, že všechna tato opatření jsou neúčinná a naopak přispívají k vyšší degradaci," řekla Goryczková.

Betlém, který je ve vlastnictví památkářů, leží v blízkosti areálu barokního hospitalu Kuks, který byl nedávno nákladem 440 milionů korun opraven a v současné době láká mnoho turistů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK