Praha za 336 milionů korun opraví Staroměstskou tržnici

13. 3. 2018ČTK Infoservis

Hlavní město za 336 milionů korun opraví památkově chráněnou Staroměstskou tržnici. Radní dnes schválili vypsání veřejné zakázky, kterou ještě musí potvrdit zastupitelstvo. Před dokončením rekonstrukce chce mít město jasno o dalším využití objektu. Současná podoba Staroměstské tržnice a její využití je podle magistrátu nevyhovující. Pokud by město stav budovy dlouhodobě neřešilo, hrozilo by její nevratné poškození a zvýšení budoucích nákladů na údržbu a opravy.

Původně chtěl magistrát uzavřít smlouvu se soukromým provozovatelem, který by památkově chráněnou budovu opravil na vlastní náklady a poté ji 25 let bezplatně provozoval. Podle materiálu bylo nepravděpodobné, že bude mít jeden subjekt dostatečné znalosti na opravu památkově chráněné budovy i zkušenosti s pronájmem a správou nemovitostí.

Tržnice se nachází ve vnitrobloku ohraničeném ulicemi 28. října, Rytířská, Perlová a Na Můstku. Přízemí památkově chráněné budovy, která pochází z roku 1894, nyní slouží jako nákupní centrum. Do historické budovy jsou vestavěny jednotlivé obchody a restaurace. Běžnému návštěvníku nákupního centra se tak památková hodnota tržnice připomene jen zdobeným průchodem z Rytířské ulice. Dál už mohou lidé přes vestavěné stěny a stropy obchodů vidět jen část střešní konstrukce budovy, který v jednom místě odhaluje skleněný pohled.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK