Jablonec podpoří obnovu domů v městské památkové zóně

3. 3. 2018ČTK Infoservis

Jablonec nad Nisou podpoří obnovu domů v městské památkové zóně. V programu na to má 1,5 milionu korun. O dotaci mohou požádat majitelé nemovitostí, které sice jsou v památkové zóně, památkou ale nejsou, a tak nemají možnost získat na opravy dotaci z ministerstva kultury. ČTK to sdělila mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

"Dotace se poskytuje na obnovu autentických prvků, na opravu střechy, fasády či výměnu oken. Žadatel může žádat o padesátiprocentní neinvestiční dotaci, maximálně však 100.000 korun na jeden rodinný či bytový dům," uvedla vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu Iveta Habadová. Dotaci město vyplácí až zpětně po splnění veškerých podmínek. Jednou z nich je, že práce musí být hotové nejpozději do konce října 2019.

Už loni bylo v programu 1,5 milionu korun, schváleno bylo podle Hozové 11 žádostí dohromady za 967.981 korun. "Z toho třem žadatelům už jsme vyplatili 293.260 korun," dodala mluvčí radnice. Žadatelé, kteří s žádosti o dotaci uspějí, mají podle Hozové navíc možnost si na dofinancování projektu výhodně půjčit z městského Fondu na zlepšení úrovně bydlení až 250.000 korun. Půjčka je s dvouprocentním úrokem a až sedmiletou splatností.

Jablonec dotuje také výstavbu malých čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek na území města. I v tomto programu je na letošní rok připraveno 1,5 milionu korun. Obyvatelé města mohou získat polovinu z celkových způsobilých výdajů, maximálně však 50.000 korun na jeden byt. Žádosti se posuzují ve dvou kolech - v prvním musí rada města schválit projektový záměr, ve druhém předkládá zájemce samotnou žádost o dotaci. Loni radnice rozdělila 1,16 milionu korun 18 žadatelům.

O dotace z programu obnovy městské památkové zóny i z programu na čistírny a kanalizační přípojky mohou podle Hozové zájemci žádat od 4. dubna až do konce října letošního roku.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK