Vedle Picassa či Degase jdou do dražby i dva Kupkovy obrazy

27. 2. 2018ČTK Infoservis

Dva obrazy nejdráže prodávaného českého umělce Františka Kupky půjdou dnes večer do aukce impresionistů a moderního umění v londýnské síni Christie's. Vedle tvorby Pabla Picassa, Edgara Degase či Clauda Moneta se budou dražit i olejomalby Bílá na modré a červené a Série C III. Élévations, které český průkopník abstrakce vytvořil ve 30. letech minulého století. Odhadní cena obou děl se pohybuje kolem půl milionu liber (přes 14 milionů Kč).

Kupkova plátna se v minulosti prodala i za více než 50 milionů korun, takže překonání rekordu zřejmě nehrozí, nicméně se nejspíše potvrdí Kupkova pozice coby nejdražšího českého umělce na mezinárodním trhu. Za hlavní tahák dnešní aukce označila Christie's Picassovo plátno Mousquetaire et nu assis, jehož cenu aukční síň odhaduje na 12 až 18 milionů liber (345 až 516 milionů Kč).

Další dvě Kupkova díla budou u Christie's k mání ve středu v rámci aukce tvorby impresionistů a modernistů na papíře. Jde o díla z druhé dekády 20. století - akvarel Impromptu a pastel Autour d'un point. V britské metropoli půjde ve středu do dražby i poválečné dílo česko-francouzské malířky Toyen s názvem La nuit roule des cris, a to v síni Sotheby's v aukci surrealistického umění. Odhadní cena je 200.000 liber, tedy v přepočtu 5,7 milionu korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK