Salmovský palác se otevře v červnu, nová výstava ve spolupráci s TBA21 v říjnu

26. 2. 2018ČTK Infoservis

Národní galerie v Praze (NG) bude od června pořádáním přednášek, diskusí, performancí a projekcí postupně otevírat Salmovský palác na Hradčanském náměstí. Součástí příprav na otevření nového centra současného umění je také úprava zahrady paláce a proměna vstupní haly mezi paláci Salmovským a Schwarzenberským, z nějž se stane nový výstavní prostor. V říjnu pak začne první výstava již dříve avizovaného společného projektu NG a nadace Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21).

Spoluprací s nadací chce NG nejen připravit nový program pro své návštěvníky, ale také postupně získávat nová umělecká díla do svých sbírek, řekl dnes novinářům ředitel NG Jiří Fajt. Nadace TBA21 se zaměřuje na experimentální a nekonvenční projekty současného umění a v jejích sbírkách nechybějí díla Olafura Eliassona, Ernesta Neta, Aj Wej-weje nebo Ragnara Kjartanssona.

Jiří Fajt dnes uvedl, že ze všech uměleckých sbírek, které NG spravuje, nejméně úplná je sbírka současného umění, tedy kolekce posledních 30 let. NG se mezery v prezentaci českého umění zmíněného období podle něj snaží doplňovat spoluprací se soukromými sběrateli, a to nejen k vystavování, ale i k získání do svého vlastnictví. "Chybí ale i zastoupení mezinárodní umělecké scény. To nám pomůže nahradit spolupráce s Francescou, její nadací a sbírkou," doplnil.

Memorandum, které zaručuje pětiletou výstavu významných děl současného umění, podepsali Jiří Fajt a Francesca von Habsburg, zakladatelka sbírky TBA21 před rokem. Sbírka, jíž sběratelka a filantropka von Habsburg buduje dvě desítky let, má 700 položek od instalací a performancí po sochařství, malířství a fotografii.

"Rozhodli jsme se prezentovat nejen sbírku, chceme vytvořit experimentální prostor věnovaný současnému umění, který bude tematizovat témata, jež jsou pro současné umění relevantní," říká Fajt. Každý rok se obmění umělecká díla ve výstavě. Každý rok budou obě instituce navíc objednávat jedno dílo současného umění, náklady se budou dělit a dílo přijde do sbírky NG, uvedl Fajt.

Vedle Salmovského paláce se promění i vedlejší Schwarzenberský, kde se v příštím roce otevře nová expozice starých mistrů. Podle Fajta poprvé v dějinách NG spojí české umění se světovým a i do této expozice NG bude moci využít některá díla staršího umění ze sbírky TBA21. Zpřístupní se terasa Schwarzenberského paláce, kterou doplní nová stavba od Evy Jiřičné. V zahradě Salmovského paláce vznikne sochařský park podobně jako v zahradě Anežského kláštera.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK