NKÚ: Rozdělování peněz na národní kulturní poklad se zpožďuje

26. 2. 2018ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury prodlužuje rozdělování peněz na národní kulturní poklad, příčinou jsou mimo jiné průtahy v zadávacích zařízeních. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kontroloři odhalili některé systémové nedostatky a několik dílčích nedostatků u prověřovaných akcí, peníze ale byly podle NKÚ využívány ke svému účelu. Informoval o tom mluvčí NKÚ Václav Kešner. Ministerstvo s interpretací výsledku kontroly nesouhlasí, rozdělení peněz bylo schváleno vládou ČR již během kontroly NKÚ, sdělila mluvčí ministerstva.

Úřad se zaměřil na rozdělování peněz z "Programu péče o národní kulturní poklad" v letech 2012 až 2017. Peníze z tohoto programu mají zlepšit podmínky pro uchovávání kulturního dědictví, o které pečují některá významná muzea, knihovny a archivy.

Peníze začalo ministerstvo rozdělovat v roce 2007, s ukončením programu se počítalo v roce 2014. "Program ale není ani po více než deseti letech ukončen, vyčerpáno bylo jen 4,2 miliardy korun z připravených deseti miliard korun a peníze z programu se budou rozdělovat minimálně do roku 2020," uvedl NKÚ. Podle ministerstva je námitka, že program není ukončen, irelevantní. Rozdělení peněz na jednotlivé tituly bylo schváleno vládou ČR již v průběhu kontroly NKÚ, upozornila mluvčí ministerstva Simona Cigánková. "Zařazování nových titulů do programu bylo také podmíněno rozhodnutím o neuskutečnění výstavby nové budovy Národní knihovny na Letné v roce 2010," uvedla. Největší akce se navíc uskutečňují v letech 2017 až 2020, například rekonstrukce hlavní budovy Národního muzea, rekonstrukce a revitalizace Klementina či rekonstrukce historické a provozní budovy Státní opery.

Ministerstvo kultury uvedlo, že se na zpožďování podepsaly například průtahy v zadávacích řízeních nebo nepředvídatelné archeologické nálezy. NKÚ u dvou kontrolovaných akcí našel další důvody, kvůli kterým se zpožďovaly a vznikaly také náklady, kterým se mohlo předejít. "Při vybudování nového centrálního depozitáře UPM (Uměleckoprůmyslového musea) posuzovalo a schvalovalo ministerstvo kultury dlouhých 21 měsíců zadávací dokumentaci a během této doby změnilo způsob zadání z otevřeného řízení na uzavřené a zase zpět," zjistili kontroloři. Výstavba depozitáře se kvůli tomu nakonec uskutečnila ve stejné době jako oprava historické budovy. UPM proto muselo sbírky umístit do náhradních prostor, za což se zaplatilo jen ze státního rozpočtu téměř 11 milionů korun.

Za delším posuzováním jsou podle mluvčí personální změny ve vedení na ministerstvu, změna projektové dokumentace a změna původního zákona o veřejných zakázkách. Dodala, že zpoždění přispělo k velkému množství nabídek, a tedy k výběru stavební firmy s nízkou nabídkovou cenou, která uváděných 11 milionů korun zcela vykompenzovala.

Při prověřování přípravy expozic v hlavní budově Národního technického muzea kontroloři zjistili, že některé termíny a cíle byly nastaveny nereálně, čímž vznikly náklady, kterým by se jinak dalo vyhnout. To se týkalo třeba expozic "Prvních sto let Národního technického muzea", "Hnací stroje a motory" a "Hornictví".

"Celkově však jde jen o dílčí nedostatky - vybudování expozic muzea financovaných z tohoto programu vyšlo dohromady na 164 milionů korun," uzavřel NKÚ.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK