TZ: František Fekete

František Fekete / Fluid Identity Club / GHMP: Colloredo-Mansfeldský palác, kočárovna / Praha / 23. 2. - 15. 4. 2018

František Fekete: Fluid Identity Club

kurátorka: Jitka Hlaváčková

23. února – 15. dubna 2018

Galerie hlavního města Prahy / Start Up

Colloredo-Mansfeldský palác, přízemí

Karlova 2, Praha 1

Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Kurátorka: Jitka Hlaváčková

„Fluidní identita vzniká tam, kde je prostředí příliš uzavřené do sebe a příliš samo sebe obhajující a přesvědčující. Potom se však otevře sám svět a my přicházíme k poznání. Jsme někdo jiný. Jsme pokaždé někdo jiný. Ale kdo? Můžeme být kýmkoliv, naše identita pluje…“ (František Fekete, www.fluididentity.club). Fluid Identity Club je imaginárním místem, které navštěvují ti, kdo touží měnit a sdílet svůj charakter, etnikum, gender, zájmy i vzhled. Ti, kdo chtějí uniknout z okovů tradiční společenské struktury a vzdávají se svých sociálně nastavených identit ve prospěch volby.

Fluid Identity Club, instalace studenta Centra audiovizuálních studií pražské FAMU Františka Fekete, je mozaikou digitálních tisků, animací a textů, zasazenou do sugestivní, světelně i prostorově podmíněné atmosféry hudebního klubu. Zmíněné části instalace reprezentují fragmenty objektů, obrazů a myšlenek, které sem pronikají z virtuálního prostoru. Z alternativního světa, v němž se člověk stává absolutní individualitou, okamžitým obsahem bez všech apriorních vztahů, a kde se vztahy neustále mění podle aktuálních okolností. Výsledný dojem není, trochu překvapivě, nijak zvlášť radostný – vzbuzuje pocity melancholie a úzkosti. Vyvolává otázku, jak si lze ve světě fluidních identit uchovat integritu, potřebnou k udržení duševní rovnováhy. František Fekete k tomu ve svém autorském textu k výstavě píše: „Pochopit sebe a slabost lidství a zvolit závislost.“ Jeho vize však, v intencích současného posthumanismu, není vyloženě pesimistická. Možná v subjektivních, virtuálních a manipulovaných realitách ztratíme své „naučené“ identity. A možná to bude právě virtualita, která nám pomůže odpoutat se od sebedestruktivních společenských předsudků a najít své skutečné, nedigitalizovatelné já.

Pro tvorbu Františka Fekete je velmi charakteristická těkavost mezi různými médii: podstatné je zejména stálé napětí mezi fyzickým objektem a digitálním médiem. Podobně jako instalace, také texty Františka Fekete obsahují dvě základní roviny sdělení: jsou jak introspekcí vlastních duševních procesů, tak i sledem poetických a metafyzických obrazů existence člověka v obou aktuálně prožívaných dimenzích.

Nedílnou součástí výstavy, její extenzí, je webová stránka www.fluididentity.club, tvořící mozaiku Feketeho autorských textů a grafického designu členů studia Loners Company, kteří se tím stávají dílčími spoluautory výstavního projektu. Autory doprovodných textů k výstavě jsou kurátorka výstavy Jitka Hlaváčková a hudební a výtvarný teoretik Lumír Nykl.

František Fekete (nar. 1993 v Košicích) vystupuje také v reálném uměleckém světě v několika rolích:

je studentem dílny Martina Blažíčka v Centru audiovizuálních studií FAMU, kam přešel po bakalářském studiu v ateliéru Intermédia Mileny Dopitové na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. V roce 2015 byl finalistou umělecké ceny EXIT.

Zároveň působí jako kurátor současného umění v pražské Galerii 35m2 (od 2015), byl spoluzakladatelem a kurátorem plzeňské galerie Vestředu (2013–2015) nebo kurátorem výstavy FAMUFEST (2016). Jméno Františka Fekete se objevuje pod texty na webu Artlist, pod recenzemi na Artalku, ale i pod volnými autorskými texty, například v knize Petera Faba Nail Art (2017) nebo na webovém rozhraní výstavy Fluid Identity Club (2018).

Jitka Hlaváčková

Kurátorka výstavy