Pomník císaře Viléma I. v německém Weselu nebude stát, ale ležet

16. 2. 2018ČTK Infoservis

Šalamounské řešení nalezlo ve sporu o pomník kontroverzního císaře Viléma I. západoněmecké městečko Wesel. Po řadě let v depozitáři se socha sice vrátí na veřejnost, ale místo toho, aby stála jako kdysi na podstavci a hleděla na kolemjdoucí, bude patrně ležet, informoval list Rheinische Post.

Postava pruského krále a prvního německého císaře vyvolává rozporuplné emoce. Ve spolupráci se svým kancléřem Ottem von Bismarckem nese sice zásluhu na sjednocení Německa, zodpovědný je ale i za války s Dánskem, Rakouskem a Francií, které k němu vedly, či za takzvané zákony proti socialistům namířené proti rostoucímu vlivu německé sociální demokracie. Nemalý podíl má Vilém také na potlačení revolučních událostí v letech 1848 až 1849.

"K armádě měl Vilém I. vždy blízko, k demokracii měl krajně daleko," řekl düsseldorfský historik profesor Christoph Nonn, který tím shrnul námitky odpůrců návratu císařovy sochy do veřejného prostoru města Wesel.

Skupina obyvatel města u nizozemských hranic ale před časem založila spolek, jehož cílem bylo právě obnovení pomníku, který byl v roce 1946 stržen z podstavce a rozlomil se na dvě části. Podle jednoho ze zakladatelů spolku Ernsta Joachima Trappa bude třeba na uskutečnění záměru vybrat 30.000 eur (přes 760.000 korun).

Radnice někdejšího pruského posádkového města chtěla uspokojit příznivce i odpůrce pomníku, a tak přišla s šalamounským řešením. Třináctého dubna se 2,65 metru vysoká a tři tuny vážící mramorová socha císaře Viléma z roku 1907 vrátí na veřejnost, nebude ale stát na podstavci jako v minulosti, ale ležet na zemi. Kolemjdoucí tak nebudou mít podle radnice pocit, že na ně monarcha shlíží.

Socha se rovněž nevrátí do prominentního prostoru u nádraží, ale na méně frekventované místo u místního muzea pruských dějin. Přikrytá bude skleněným sarkofágem.

"S tímto kompromisem mohu žít," řekla weselská starostka Ulrike Westkampová, která se klonila spíše k odpůrcům návratu sochy do veřejného prostoru. Příznivce obnovení pomníku Trapp by stále raději sochu viděl stojící. "To je ale demokracie," řekl. "Možná ho vztyčí příští generace," dodal.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK