Ministerstvo zrušilo povolení opravy Juditiny věže Karlova mostu

16. 2. 2018ČTK Infoservis

Plánovaná rekonstrukce Juditiny věže Karlova mostu se odkládá. Památková inspekce ministerstva kultury zrušila rozhodnutí pražských památkářů, bez kterého opravy nemohou začít. Magistrát se podle inspekce dostatečně nevypořádal s námitkami, které proti chystané podobě oprav vznesl Národní památkový ústav (NPÚ). Rozhodnutí na svých webových stránkách zveřejnil Klub za starou Prahu, který ve věži sídlí. Pražští památkáři zatím stanovisko neobdrželi. Až se tak stane, rozhodnutí doplní. Opravy plánuje radnice Prahy 1.

Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova, a vznikla v románském slohu ve 12. století.

Praha 1 za projekt rekonstrukce sklidila kritiku od Klubu Za starou Prahu, který od roku 1927 ve věži sídlí. Spolek se obává, že po opravách už se ním nebude v prostoru počítat. Radnice Prahy 1 v minulosti uvedla, že smlouva s klubem, která je uzavřena do roku 2093, bude platit i po rekonstrukci.

S projektem vyjádřil nesouhlas NPÚ, podle kterého jsou plány radnice moc invazivní a zbytečně zasahují do konstrukce stavby. Tento týden dalo památkářům za pravdu ministerstvo kultury, podle kterého magistrátní odbor památkové péče, jehož stanovisko je závazné, svůj souhlas dostatečně nepodložil a nevyvrátil námitky NPÚ. Magistrát teď musí svoje rozhodnutí přepracovat.

Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana zatím rozhodnutí na magistrát nedorazilo. "Předpokládáme, že naše zrušené stanovisko upravíme, doplníme a znovu vydáme jako kladné. Musíme ale počkat na oficiální vyrozumění," uvedl.

Podle Prahy 1 je památka v havarijním stavu a vyžaduje generální opravu. Do věže zatéká a mykologický průzkum odhalil v konstrukci dřevokaznou houbu. V případě zdržení oprav podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové hrozí nevratné poškození stavby.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK