Muzeum v Náchodě bude mít nového ředitele, bude jím Sixtus Bolom-Kotari

15. 2. 2018ČTK Infoservis

Novým ředitelem Regionálního muzea v Náchodě se stane od 1. března Sixtus Bolom-Kotari z Třebechovic pod Orebem na Hradecku. Působil v Akademii věd nebo v Národním památkovém ústavu. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem muzea.

Nový ředitel chce pokračovat v otevírání instituce veřejnosti. "Základem koncepce jsou tři věci: muzeum jako spolutvůrce identity kraje, muzeum jako součást sítě a muzeum jako vizitka zřizovatele. Znamená to nezavírat bohatství naší minulosti do vitríny, ale propojovat je se současným životem i s inspiracemi, které lidé hledají na jiných koncích světa,“ uvedl budoucí ředitel.

Velký potenciál vidí v samotné historické muzejní budově v centru města, která by mohla zvát k prohlídce už pro své příběhy. "Za nosné téma považuji lidové zbožnosti, magie a léčitelství. Dá se na něm dobře ukázat, jak to, co zájemci dnes jezdí objevovat do pralesů v Jižní Americe, fungovalo po staletí v českém prostředí," řekl Bolom-Kotari.

Vyjádřil se i ke svému exoticky znějícímu jménu. "Podle vyprávění vím, že moji předkové přišli ze Skandinávie. Původní příjmení časem upadlo v zapomnění a můj otec, akademický malíř a sochař, se ho rozhodl obnovit," řekl Bolom-Kotari, který titul doktor filozofie získal na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Specializuje se na církevní historii a péči o kulturní dědictví. Naposledy působil jako vedoucí výzkumného týmu projektu zaměřeného na česko-slovenské a česko-maďarské vztahy. Externě také vyučoval památkovou péči na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Výběrová komise vybírala ředitele muzea ze sedmi uchazečů. Do konce února vede náchodské muzeum zástupce ředitele Jan Tůma.

Regionální muzeum v Náchodě je přímým pokračovatelem Městského muzea v Náchodě, založeného roku 1879. Na sklonku 50. let získalo muzeum status okresního muzea, v roce 2003 změnilo muzeum zřizovatele z Okresního úřadu Náchod na Královéhradecký kraj a přejmenovalo se na Regionální muzeum v Náchodě. Muzeum působí na čtyřech místech - v Náchodě, Dobrošově, Hronově a Polici nad Metují.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK