Na titul nejkrásnější české knihy aspiruje 55 publikací

14. 2. 2018ČTK Infoservis

Z 255 knih přihlášených do soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2017 nominovala porota na vítěze 55 titulů. Soutěží se v sedmi kategoriích, jen do jediné, která se věnuje učebnicím, odborníci nevybrali žádnou. Grafické, ilustrační a polygrafické kvality, v nichž se soutěží, jsou u učebnic podle pořadatelů dlouhodobě nízké. Nominace dnes představili novinářům, výsledky oznámí 19. dubna.

Do kategorie učebnice se přihlásilo jen 14 titulů, některé se přeřadily do kategorie dětské knihy. Nakladatelé, kteří učebnice vydávají, se snaží především dodržet obsahovou stránku těchto publikací a na estetické kvality se již příliš nesoustředí; svou roli pravděpodobně hraje i otázka peněz, uvedla Alena Petruželková z Památníku národního písemnictví, který spolu s ministerstvem kultury soutěž pořádá.

"Ročník 2017 mě velice potěšil. Setkáváme se v současnosti s velmi dobrými nápady stran knihařského zpracování, ať už v různých vazbách, komplikovaných obálkách a s efekty v podobě laků různých druhů. Zaujalo nás i použití nestandardních materiálu na obálky a přebaly," uvedl Josef Sedláček, člen technické komise. Z technických důvodů komise vyřadila jen jednu knihu.

Ve výtvarné komisi zasedl i německý grafik Torsten Köchlin, který zmínil některé rozdíly v soutěži české a obdobné pořádané v Německu. "V Německu jsou v porotě i prodejci knih, nakladatelé či novináři... tady se soustředíte více na uměleckou stránku knih. V Německu se soustředíme i na trh," uvedl. Rozdíl vnímá také v tom, že v jeho zemi je podle něj vydávání autorských knih více nezávislé, zatímco v Česku je běžnější praxe, kdy si instituce objedná designéra a ten pak udělá knihu. "Více bych podpořil svobodnou vůli designéra prezentovat své názory," uvedl.

Velkou část nominovaných tvoří knihy vydané galerijními či akademickými institucemi, Národní galerií, Akademií výtvarných umění či Národním filmovým archivem. Několikrát bodují ale i nezávislá nakladatelství jako BiggBoss, v kategorii dětské knihy má čtyři ze sedmi nominací Baobab.

Pavla Pauknerová z výtvarné komise uvedla, že v letošním ročníku soutěže, který je už 53., je vidět ústup ústup starší generace grafiků a nástup generace, jíž tvoří často čerství absolventi vysokých uměleckých škol. "Je vidět, že přichází nová výrazná generace grafiků," řekla.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK