Cenu Vladimíra Boudníka získal Josef Hampl

14. 2. 2018ČTK Infoservis

Cenu Vladimíra Boudníka udílenou za významný tvůrčí přínos v grafické tvorbě dnes dostal Josef Hampl. Pětaosmdesátiletý výtvarník patří k zakladatelům českého abstraktního umění. Porota dnes jeho jméno vyhlásila spolu s výsledky soutěže Grafika roku, v níž udělila deset cen. Výstava vítězných prací začne ve čtvrtek v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě, kde bude představen i laureát Boudníkovy ceny.

Soutěž a výstava Grafika roku chce upozorňovat na to nejlepší, co se v tuzemsku objevuje v umělecké grafice. Koná se od roku 1994, poslední tři roky pod patronací Nadace Hollar. Letos bylo do Grafiky roku přihlášeno 352 prací, z toho je vystaveno 143 děl a 15 autorských knih. Ceny dostali Jan Měřička, Bronislava Bakule Malá, Adam Líška, Adam Panáček, Lubomír Krupka, Jan Holoubek, Jiří Hanuš, Jiří Kornatovský, Alena Kožená a Martin Štěpánek. Kromě kategorií rozdělených podle formátů či technik má zvláštní kategorii i počítačová grafika.

Josef Hampl je autor koláží, malíř, sochař, grafik a tvůrce landartových projektů. Jako autor originální techniky šitých koláží je zastoupen v mnoha zahraničních sbírkách. Porota ho ocenila "za přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu či formy bez časového a generačního omezení".

Začínal s realistickou malbou a vyzkoušel různé grafické techniky jako je suchá jehla, linoryt či dřevořez. Seznámení s Vladimírem Boudníkem zásadně ovlivnilo jeho další tvorbu. Podobně jako tento průkopník netradičních grafických technik, po němž nese cena jméno, se zabýval na přelomu 50. a 60. let strukturální a aktivní grafikou, otiskoval různé reliéfní prvky, často nalezené objekty.

Postupně přecházel ke geometrickým motivům, obrazce byly minimalistické a často monochromní, v druhé polovině 70. let svým uspořádáním již zčásti předjímají šité koláže 80. let. Hamplovy geometrické kompozice měly meditativní ráz a vymykaly se dobovým tendencím konkrétního umění. Pro období normalizace byly pro autora charakteristické soukromé happeningy a konceptuální výtvarné akce v přírodě.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK