TZ: Simona Tomášková Gleissnerová

Simona Tomášková Gleissnerová / Bílá výstava / Galerie Dvojdomek / Heřmanův Městec / 10. 2. – 18. 3. 2018

Simona Tomášková Gleissnerová: Bílá výstava

10. 2. – 18. 3. 2018

Otevření výstavy v pátek 9. února 2018 v 18 hodin

Úvodní slovo Martina Vítková

Židovský dvojdomek, Havlíčkova 806, www.spokul.cz

Otevřeno středa 14 - 16, sobota + neděle 10 – 12 a 14 – 16 nebo na objednání v Turistickém informačním centru na Náměstí Míru 288, 538 03 Heřmanův Městec, tel. 469 625 147

Vstupné dobrovolné

Vstupné dobrovolné

Výstavu pořádá městská organizace SPOKUL HM pod záštitou města Heřmanův Městec

SIMONA TOMÁŠKOVÁ GLEISSNEROVÁ vystudovala keramiku, papír byl původně alternativou k práci s hlínou a keramikou, i v hlíně využívá geometrické tvary pro hrnky, mísy a vázy. Na jedné ze zahraničních stáží, v Marylandu v USA, objevila charakteristické zacházení s papírem, paper engineering, podobné japonským origami. Slovo origami je složeno z kmene slova oriru (ohýbat, skládat) a ze slova kami (papír). Skládat papír lze na mnoho způsobů, za použití lepidla a nůžek, lze z něj vyrobit modely světa, divadelní kulisy, souvislé ornamentální plochy… Autorka zůstala věrná nestříhanému papíru a geometrickým principům. Papír jí dovoluje využít vrozeného smyslu pro monumentalitu. Designérka drobných užitných předmětů je zároveň autorkou schopnou pracovat s prostorem a zcela ho změnit a ovládnout.

Volné objekty existují v prostoru jako levitující oblaka či vějíře, stínidla lamp mají navíc možnost působit efektem průsvitu, který z bílé vytvoří zlatou světelnou kouli v několika odstínech. Geometrie není v pojetí Simony Gleissnerové žádná školní nuda, ale velmi praktická a krásná zábava.

Simona Tomášková Gleissnerová

*1981, Trutnov. Žije v Nechanicích. Zprvu se zabývala keramikou a porcelánem, dnes se se svou značkou Lampshado specializuje na tvorbu originálních origami stínidel, lamp a různých dekorací.

www.lampshado.cz

Součástí výstavy Simony Gleissnerové bude také doprovodný tvůrčí program, který povede sama autorka: PAPÍROHRÁTKY. Můžete se těšit na práci s papírem, skládané geometrické origami. Program je určen všem zájemcům - od školáků po dospělé, menším dětem mohou pomáhat rodiče.

Martina Vítková